Hlavní obsah

Stroje na těžení bitcoinů zůstaly nezabezpečené. Milióny mohl ukrást kdokoliv

Novinky, sko

Cena nejpopulárnější virtuální měny bitcoinu jen letos stoupla na čtyřnásobek. Není tak divu, že jeho získávání vyvolalo na internetu skutečnou zlatou horečku. Jen s tím rozdílem, že místo rýžovací pánve a krumpáče si bitcoinoví těžaři vystačí s výkonnými počítači. Přitom však neměli zapomenout použít heslo, jako se to stalo téměř třem tisícům z nich.

Foto: Jim Urquhart, Reuters

Logo bitcoinu

Článek

Nizozemskému bezpečnostnímu expertovi Victorovi Geversovi se podařilo na konci srpna odhalit 2893 bitocoinových těžařů, kteří neměli nastavené heslo u portu, přes který se komunikační protokol Telnet připojují skrz internet ke vzdálenému serveru.

Gevers v rozhovoru pro server Bleeping Computer řekl, že všichni z těchto těžařů zpracovávají transakce ve stejném těžebním fondu a zdá se, že patří ke stejné organizaci. „Vlastníkem těchto zařízení je s největší pravděpodobností organizace, která je podporovaná nebo vlastněná čínskou vládou,“ podotkl Gevers, který svá tvrzení založil na informacích nalezených v těžebních počítačích a jejich IP adresách.

Svou vlastní jedinečnou IP adresu tvořenou sekvencí čísel má přitom přidělené každé zařízení připojené k internetu a můžeme ho pomocí ní jednoznačně identifikovat.

Reakce přišla okamžitě

Gevers je současně předseda neziskové organizace GDI Foundation, která se snaží pomocí osvěty udělat z internetu o něco bezpečnější místo. Se svými zjištěními se hodlal obrátit na dotčenou organizaci, aby zjednala nápravu. To však již nebude nutné. Zdá se, že si někdo z nich povšiml Geversova tweetu, ve kterém o incidentu informoval, protože většina ze zapojených těžních počítačů byla okamžitě odpojena od Telnetu, tedy od vzdáleného přístupu.

U takto rozsáhlé sítě těžařů jde přitom už o značné zisky. Podle uživatele, který na Twitteru vystupuje pod přezdívkou Quan, by si síť mohla v případě těžby jiné virtuální měny litecoinu, který je také založený na bitcoinu, přijít denně na více než milión dolarů.

Některé počítače byly napadeny

Gevers zkoumal, jak dlouho byly těžní počítače připojeny bez ochrany. „Mám důkazy, že se někteří další návštěvníci v těchto zařízeních pokoušeli nainstalovat zadní vrátka a malware,“ řekl. Minulý týden pak Gevers informoval na Twitteru, že někdo přidává těžaře, které objevil, do botnetu Mirai.

Jako botnety se označují sítě počítačů a dalších zařízení připojených k internetu, které byly infikované speciálním softwarem, a jsou řízené z jednoho centra. Takový botnet zneužívá zapojená zařízení například k rozesílání spamu nebo k útokům na internetu. Konkrétně botnet Mirai loni v listopadu způsobil, že bez internetu zůstalo 900 tisíc zákazníků německého poskytovatele internetu Deutsche Telekom.

Bitcoiny vznikly v roce 2009

Virtuální měna bitcoin vznikla v roce 2009, větší popularitě se ale těší v posledních letech. Vytvořena byla tak, aby se nedala ovlivňovat žádnou vládou ani centrální bankou.

Kybernetické mince „razí“ síť počítačů se specializovaným softwarem naprogramovaným tak, aby uvolňoval nové mince stabilním, ale stále klesajícím tempem. Počet mincí v oběhu má dosáhnout nakonec 21 milionů, což má být kolem roku 2140.

Bitcoiny se těší velké popularitě především coby prostředek pro investici. Kurzy však často kolísají. Evropský bankovní úřad kvůli tomu dokonce varoval spotřebitele, že neregulované virtuální měny představují velké riziko. Jejich vklady totiž nejsou nijak chráněny.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám