Hlavní obsah

Stačí mi tři týdny. Zabezpečení zabijákova iPhonu obejdu, nabídl McAfee FBI

Novinky, mif
Aktualizováno

Spor mezi vyšetřovateli americké FBI a elektronickým gigantem Applem o odblokování iPhonu islámského radikála, který v prosinci v kalifornském San Bernardinu společně se svou ženou zastřelil 14 lidí, by mohl mít zajímavé rozuzlení. John McAfee, bývalý šéf stejnojmenné antivirové společnosti a mimochodem také velmi zkušený programátor, totiž FBI nabídl pomoc. Zabezpečení jablečného smartphonu prý zvládne obejít.

Foto: Profimedia.cz

John McAfee

Článek

McAfee o možnosti spolupráce s FBI informoval v článku na serveru Business Insider, ve kterém otevřeně vyzval, ať se na něj vyšetřovatelé obrátí.

Nezapomněl zdůraznit, že za svou pomoc nechce žádný honorář a že mu to nebude díky týmu zkušených programátorů, které má k dispozici, trvat ani příliš dlouho. „Zabere nám to zhruba tři týdny,“ prohlásil sebevědomě.

Pokud budete nutit Apple k jinému postupu, bude to začátek konce Ameriky.
John McAfee

„Hacknout iPhone sice není zas tak jednoduché ve srovnání s konkurenčními smartphony, ale jsem si jistý, že to zvládneme. Pokud naopak budete nutit Apple k jinému postupu, bude to začátek konce Ameriky,“ prohlásil McAfee na adresu FBI.

Je ale velmi nepravděpodobné, že by vyšetřovatelé nabídky bývalého antivirového magnáta skutečně využili. Už jen kvůli jeho nedávným opletačkám se zákonem. V roce 2012 se totiž zodpovídal z údajné vraždy. [celá zpráva]

Zkoušeli zabezpečení prolomit dva měsíce

FBI se snažila do uzamčeného iPhonu dostat celé dva měsíce. Útočník měl ale svůj iPhone nastavený tak, aby se po zadání deseti nesprávných přístupových hesel automaticky vymazal, s čímž si bezpečnostní experti z FBI evidentně nedokázali poradit.

Vyšetřovatelé proto chtějí nyní po Applu, aby jim udělal „zadní vrátka“ do systému iOS. Ten využívají nejen chytré telefony iPhone, ale také počítačové tablety iPad.

Problém je ale v tom, že implementací takového nástroje do zmiňované mobilní platformy by byla FBI schopna obejít zabezpečení prakticky jakéhokoliv iPhonu nebo iPadu v budoucnosti. A nehraje roli, zda by šlo o přístroj teroristy, nebo běžného občana.

Vedení Applu se tak logicky obává možného zneužití a nechce FBI vyhovět.

Apple spolupráci odmítl

FBI má nicméně v současnosti všechna esa v rukávu. Soud v USA totiž minulý týden nařídil společnosti Apple, aby vyšetřovatelům pomohla iPhone odkódovat. Jde o první takové rozhodnutí soudu, který musel zvážit, zda má právo na soukromí v digitálním prostoru přednost před národněbezpečnostními zájmy.

Foto: Lucy Nicholson, Reuters

Tim Cook

Federální žalobci si u soudu stěžovali, že s nimi Apple odmítá spolupracovat. A firma stanovisko nezměnila ani po výroku soudkyně. Šéf Applu prohlásil, že nařízení bude ignorovat, protože ohrožuje bezpečnost a důvěru zákazníků, i když vláda žádala o možnost použít software na odkódování pouze v tomto jediném případě. [celá zpráva]

Související témata:

Foto: Novinky

Ilustrační foto

Útok v San Bernardinu byl nejtragičtějším od teroristických útoků v zemi v září 2001. Zradikalizovaný muslim Syed Farook a jeho žena Tashfeen Maliková tam zkraje prosince zastřelili 14 lidí. Později byli zabiti při přestřelce s policií.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám