Hlavní obsah

Soukromé příspěvky miliónů lidí na Facebooku se mohly dostat na veřejnost

New York

Soukromé příspěvky až 14 miliónů uživatelů internetové sítě Facebook se v květnu na několik dnů mohly v důsledku softwarové chyby dostat na veřejnost. Informovala o tom společnost Facebook.

Foto: Jose Gomez, Reuters

Zakladatel a šéf společnosti Facebook Mark Zuckerberg

Článek

Kvůli chybě mohly být například příspěvky určené pouze přátelům dostupné všem uživatelům. "Rádi bychom se za tuto chybu omluvili," uvedla Erin Eganová, která má ve společnosti Facebook na starosti politiku ochrany soukromí.

Při zveřejňování příspěvků na Facebooku lze nastavit, komu budou přístupné. Facebook si volbu u posledního příspěvku pamatuje a automaticky ji nastaví i při novém příspěvku. Chyba však způsobila, že systém u nového příspěvku nastavoval volbu pro jeho zpřístupnění všem uživatelům, i když byla dostupnost předchozího příspěvku omezena. Pokud si autor příspěvku této změny nevšiml, mohl neúmyslně zveřejnit informace, které chtěl sdílet pouze s užším okruhem lidí, píše server BBC.

Chyba byla aktivní od 18. do 22. května. Firmě však trvalo až do 27. května, než problémy způsobené touto chybou odstranila. Uživatelé, kterých se chyba mohla dotknout, nyní obdrží upozornění.

Facebook terčem kritiky

Facebook je terčem kritiky už několik týdnů kvůli úniku dat ze zhruba 87 miliónů uživatelských účtů. Kauza vypukla v polovině března, kdy se ukázalo, že data zneužila britská společnost Cambridge Analytica při vývoji softwarových nástrojů pro podporu kampaně Donalda Trumpa během volby amerického prezidenta.

Tento týden navíc Facebook přiznal, že poskytoval data uživatelů výrobcům chytrých telefonů. A to konkrétně čínským podnikům Huawei, Lenovo, Oppo či TCL. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám