Hlavní obsah

Šifrovací vyděračský malware vynáší milióny

Novinky, Petr Blažek (Zdroj: eset.cz)

Americký Federální úřad pro vyšetřování (FBI) varuje před pokračující aktivitou internetových vyděračů, hlavně před zákeřným malwarem Cryptowall. Od dubna 2014, kdy byl nejnebezpečnější současný šifrovací vyděračský malware Cryptowall odhalen, má jen v USA 992 hlášených obětí s celkovou přímou ztrátou odpovídající v přepočtu téměř půl miliardě korun.

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto

Článek

Byznys vyděračů tohoto typu funguje tak, že neopatrnému uživateli vpašují do počítače škodlivý kód, který na všech dostupných diskových jednotkách zašifruje soubory a zobrazí na monitoru výzvu k zaplacení výkupného. Použitá šifra je přitom tak silná, že bez šifrovacích klíčů jsou soubory opravdu ztraceny.

„Cryptowall je v současnosti nejsofistikovanější šifrovací malware na trhu a představuje skutečnou hrozbu. Celkové škody, které způsobil, jsou podstatně vyšší než 18 miliónů dolarů, nahlášených dosud FBI. Spousta postižených svůj problém z nejrůznějších důvodů nehlásí. Navíc je potřeba k přímým škodám připočítat také nepřímé škody: ušlý byznys, poškozenou reputaci nebo náklady na vyšetřování incidentu,“ komentuje Peter Stančík, Chief Security Evangelist společnosti ESET.

FBI doporučuje jako prevenci škod ze šifrovacího vyděračského malwaru:

-    používat některé z osvědčených bezpečnostních řešení a udržovat je aktualizované;

-    používat některé z osvědčených bezpečnostních řešení a udržovat je aktualizované; -    průběžně zálohovat veškerý důležitý obsah počítače;

-    dodržovat pravidla bezpečného chování na internetu, především chovat se obezřetně k přílohám a odkazům v nevyžádaných e-mailových zprávách.

Reklama

Výběr článků

Načítám