Hlavní obsah

Servery Aceru terčem útoku. Piráti získali údaje o platebních kartách uživatelů

Novinky, ort

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Počítačoví piráti podnikli v minulých měsících útok na servery společnosti Acer v USA. Ten byl úspěšný, kyberzločinci se tak zmocnili důvěrných dat o zákaznících tohoto počítačového gigantu. Mezi nimi jsou i údaje o platebních kartách, které mohou piráti snadno zneužít. Upozornil na to server Neowin.

Foto: repro acer.com

Terčem útoku měla být americká verze elektronického obchodu společnosti Acer. Další servery se prověřují.

Článek

Podle zjištění bezpečnostních expertů měla zatím nezjištěná hackerská skupina přístup na servery Aceru od 12. května 2015 od 28. dubna 2016. Zástupci počítačového gigantu však o průniku informovali až na konci minulého týdne.

Podle prohlášení firmy se počítačoví piráti dostali k citlivým datům jednotlivých zákazníků. Konkrétně ke jménům a adresám, unikly však například i informace o platebních kartách uložených v databázi. Hackeři tak mají k dispozici čísla karet, datum konce jejich platnosti a v neposlední řadě i několikamístné bezpečnostní kódy.

Ochrana plateb pomocí SMS zprávy

To jinými slovy znamená, že mají vše potřebné k tomu, aby mohli provádět platby na internetu. V bezpečí jsou teoreticky uživatelé, kteří mají platby na internetu prostřednictvím karty chráněné ještě potvrzovací SMS zprávou ve svém mobilu. V takovém případě jsou uživatelé v bezpečí.

Přihlašovací údaje k účtům u společnosti Acer prý odcizena nebyla.

Podle prvních indicií se útok týkal především americké verze elektronického obchodu společnosti Acer. Kolika uživatelů se útok týká, výrobce zatím neproradil.

Další servery se zatím prověřují

Zástupci počítačového gigantu se navíc nechali slyšet, že prověřují možné napadení serverů počítačovými piráti i v jiných státech. Není tedy vyloučeno, že v ohrožení budou například i uživatelé z Evropy.

Acer nicméně podle serveru Neowin upozornil zákazníky, že by měli z bezpečnostních důvodů zkontrolovat své výpisy z bankovních účtů od května loňského roku. Zároveň by měli být ostražití i v případě všech budoucích výpisů, hackeři totiž mohou karty zneužít i poté, co jim byl zamezen přístup na napadené servery.

V případě jakéhokoliv podezření na neoprávněné platby z účtu by se lidé měli obrátit na svou banku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám