Hlavní obsah

S mobily zadarmo se roztrhl pytel. Podvodníci se vydávají i za operátory

Novinky, mif

Kvůli šíření koronaviru a s tím souvisejícími opatřeními tráví daleko více lidí svůj volný čas na internetu. Toho se snaží využít i počítačoví piráti, s podvodnými nabídkami se tak v posledních dnech roztrhl pytel. Často se přitom kyberzločinci snaží nalákat na mobily zadarmo.

Foto: Novinky

Ukázka podvodné soutěže pod hlavičkou O2.

Článek

Novinky.cz již upozornily na podvodný článek, který je na sociálních sítích šířen právě pod designem největšího zpravodajského serveru. V něm podvodníci tvrdí, že Apple bude rozdávat Čechům kvůli nehodě ve skladu iPhony zadarmo.

Apple rozdává iPhony zadarmo, tvrdí podvodníci pod hlavičkou Novinek

Bezpečnost

Na podobný trik mohou na síti narazit uživatelé také pod hlavičkou tuzemských operátorů. Podvodníci tvrdí, že daný poskytovatel připojení – nejčastěji O2, T-Mobile nebo Vodafone – slaví výročí. A lidé v rámci soutěže mohou získat prémiové telefony a další hodnotné dárky zadarmo.

Takové podvodné výzvy, se kterými operátoři nemají nic společného, číhají nejčastěji na uživatele jako reklama na webových stránkách. Není nicméně výjimkou, že se objeví také jako příspěvek na nějaké sociální síti.

Foto: Novinky

Podvodná nabídka pod hlavičkou T-Mobilu vypadá na první pohled docela nevinně.

Lidé si mohou vybrat odměnu

Po pár klicích v údajné soutěži na uživatele vyskočí další okno, ve kterém si může vybrat odměnu. Aby útočníci důvěřivce co nejvíce nalákali, celou řadu „výher“ mají označenou jako vyprodanou. Zpravidla je ale možné vybírat mezi prémiovými smartphony od Samsungu či Applu.

Podvodníci tvrdí, že lidé budou platit pouze cenu poštovného. Vyplnit je však nutné své kompletní údaje včetně adresy a telefonního čísla. Následně pak odeslat platbu ve výši 38 Kč na účet, který útočníci uvedou.

Foto: Novinky

Všechny dárky jsou již vyprodané, ale jeden údajně zbývá.

A zde se již ukazuje, že je podvod úplně stejný jako v případě falešného článku pod hlavičkou Novinek. Prostřednictvím takto nízkých plateb se totiž zpravidla ověřují bankovní účty, když se zakládají prostřednictvím internetu – kromě svých dokladů je tedy nutné provést při založení účtu on-line i platbu z již existujícího účtu.

Útočníci si tak mohou snadno založit na jméno podvedeného důvěřivce bankovní účet, přes který mohou prát špinavé peníze, nebo si klidně vzít nějakou půjčku.

Operátoři pochopitelně nemají s podvodnými soutěžemi nic společného. Uživatelé by s ohledem na možná rizika neměli na podobné výzvy vůbec reagovat.

Foto: Novinky

Ukázka podvodné soutěže pod hlavičkou Vodafonu.

Reklama

Související články

Špičkový mobil za 38 korun? Lepší je neklikat

Využít zájmu lidí o nejrůznější slevy a soutěže, které kolují běžně internetem, se rozhodli počítačoví piráti. V podvodné nabídce pod hlavičkou operátora...

Výběr článků

Načítám