Hlavní obsah

Ruští hackeři rozšiřují před volbami spektrum cílů, varoval Microsoft

Washington

Ruské hackerské útoky se před podzimními volbami do amerického kongresu zaměřují na širší spektrum cílů než doposud. Uvedla to softwarová společnost Microsoft s tím, že překazila pokus o krádeže dat několika konzervativních politických organizací. Další útoky byly cíleny na americký Senát či přímo na kandidáty chystající se na listopadové volby, sdělila společnost podle listu Politico. Rusko obvinění odmítlo.

Foto: Steve Marcus, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Microsoft na základě soudního povolení smazal falešné webové stránky, které hackeři vydávali za domovské stránky Senátu, dvou organizací spojených s Republikánskou stranou a e-mailové služby Microsoftu. Stopy autorů těchto stránek vedly podle firmy k ruské skupině Fancy Bears spojované s Kremlem.

"Znepokojuje nás, že tyto a další pokusy představují bezpečnostní hrozbu pro rozšiřující se spektrum skupin spojených s oběma americkými politickými stranami na cestě k letošním volbám," uvedl na blogu prezident firmy Brad Smith.

Data nezcizili

Společnost prý nemá důkaz o tom, že by se hackerům podařilo zcizit nějaká data uživatelů zmíněných stránek předtím, než byly smazány.

Mluvčí Kremlu tvrzení Microsoftu odmítl s tím, že je nekonkrétní a není podloženo fakty. "O kom přesně mluví? Nechápeme, na základě jakých důkazů dospěli k takovýmto závěrům," řekl podle agentury Reuters mluvčí Dmitrij Peskov.

Americké úřady dlouhodobě vyšetřují ruské snahy ovlivnit předloňské prezidentské volby. Tajné služby zároveň tvrdí, že ruští hackeři se pokoušejí promluvit i do průběhu letošních voleb a jednotlivé státy kvůli tomu posilují ochranu svých hlasovacích technologií. Desítky falešných účtů zaměřených na ovlivnění volební kampaně, jejichž stopy vedly do Ruska, smazala koncem července firma Facebook.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám