Hlavní obsah

Ruský hacker se přiznal k útokům na banky v USA

– New York

Ruský hacker vydaný loni z Gruzie do USA se v pondělí v New Yorku přiznal k rozsáhlé internetové krádeži osobních dat klientů americké banky JP Morgan Chase. Oznámila to agentura Bloomberg. Šestatřicetiletý Andrej Ťurin má vyslechnout rozsudek manhattanského soudu v polovině února, hrozí mu trest vězení 15 až 20 let.

Foto: Mike Segar, Reuters

Centrála banky JP Morgan Chase v New Yorku

Článek

Ťurin podnikl útok proti americké bance před čtyřmi lety a zmocnil se dat 80 milionů jejích klientů. Ve své době to byla podle agentury AP největší internetová bankovní loupež na světě.

Jeho oběťmi se rovněž staly finanční ústavy Fidelity Investments, E-Trade Financial a Dow Jones, burzovní zpravodajské weby a makléřské firmy.

Rus se dohodl na spolupráci s americkými vyšetřovateli, aby dosáhl zmírnění trestu. Obvinění podpořilo 3000 stran listinných důkazů, záznamy odposlechnuté konverzace a e-mailová pošta. Ťurinovi spolupachatelé byli zadrženi v Izraeli a několika dalších státech, uvedla agentura Bloomberg.

Podle některých amerických médií měli vyšetřovatelé podezření, že Ťurin je spojen s ruskými výzvědnými službami a že jeho útoky jsou řízené Moskvou. Dostatečné důkazy pro to ale nenašli, přestože americká kontrarozvědka údajně má informace o pokusech ruské vojenské tajné služby (GRU) Ťurina zverbovat.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám