Hlavní obsah

Ruský hacker měl z kreditek vysát miliony dolarů. Izrael ho vydal do USA

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tel Aviv

Izraelské úřady vydaly v pondělí Spojeným státům Rusa Alexeje Burkova, který byl v roce 2015 zadržen v Tel Avivu při pokusu o vycestování z Izraele. Podle amerických vyšetřovatelů je Burkov prokazatelně zapleten do hackerských útoků a dalších kybernetických zločinů. O jeho vydání požádalo i Rusko.

Foto: Novinky

Ilustrační foto

Článek

Devětadvacetiletý Burkov podle Washingtonu na síti ukradl data z kreditních karet asi 150 000 Američanů, která pak prodal se ziskem kolem 20 milionů dolarů (460 milionů korun). Sám jakékoli provinění popírá a označuje se za bezpečnostního experta. Během vyšetřování o jeho vydání požádala i Moskva, podle izraelských médií ale žádost podložila jen chabými argumenty.

Česko je pro hackery atraktivní cíl, varoval NÚKIB

Bezpečnost

O vydání Burkova do USA rozhodlo izraelské ministerstvo spravedlnosti koncem října. Advokáti obviněného Rusa se odvolali a sám Burkov požádal o zrušení pokynu k vydání izraelského ministra spravedlnosti. Nejvyšší soud ale verdikt v neděli potvrdil.

Alexej Burkov

Rusko obvykle důrazně protestuje proti vydání svých občanů do třetích zemí. Známými případy jsou obchodník se zbraněmi Viktor But zadržený na žádost USA v Thajsku, pilot Konstantin Jarošenko zatčený v Libérii a deportovaný do USA nebo také Jevgenij Nikulin, kterého Spojeným státům loni na jaře vydala česká justice.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám