Hlavní obsah

Routery jsou stále větší bezpečnostní slabinou internetu. Riziko útoků na ně stoupá

Novinky, Jan Potůček, eset.cz

Rájem pro hackery všeho druhu se stávají routery, jejichž prostřednictvím se k internetu připojuje stále větší počet mobilních zařízení.

Foto: 123rf.com

Ilustrační obrázek

Článek

Do roku 2020 bude díky Internetu věcí na routerech závislých přes 20 miliard zařízení na celém světě, na zabezpečení směrovačů ale většina uživatelů stále zapomíná. Z routerů se tak stává pověstný nejslabší článek internetu, jehož prostřednictvím může docházet k útokům jak na domácnosti, tak na firmy.

„Proniknout do routeru není pro útočníky o moc těžší než se dostat do počítače. Většinou totiž nebývají vůbec chráněny,“ říká Petr Šnajdr, bezpečnostní expert společnosti ESET.

Většina lidí zapomíná na routerech změnit přednastavené heslo.
Petr Šnajdr, bezpečnostní expert společnosti ESET

Drtivá většina domácích, ale překvapivě i firemních routerů využívá stejné nastavení, v jakém jej uživatelé získali a instalovali. Dokonce na nich bývají přednastavená jednoduchá hesla, která lze hravě odhadnout nebo prolomit.

Router je přitom bránou mezi veřejným internetem a soukromým počítačem, a neměl by tedy být tak snadným terčem útoku. Zvláště pak ve chvíli, kdy se jeho prostřednictvím k internetu připojují nejen počítače, ale i chytré mobilní telefony, tablety, notebooky a další inteligentní části domácnosti.

Stará hesla a neaktualizovaný firmware

Pohodlné ovládání inteligentního zámku se ale může změnit v noční můru ve chvíli, kdy díky nedostatečně zabezpečenému routeru útočník dveře na dálku odblokuje nebo zablokuje podle toho, zda chce dům vykrást nebo jeho obyvatele uvěznit uvnitř.

„Většina lidí zapomíná na routerech změnit přednastavené heslo a aktualizovat firmware, takže útočníkům velice usnadňují práci,“ konstatuje Petr Šnajdr. Vinni nejsou jen samotní uživatelé, chyba je i na straně výrobců routerů, kteří nevytvářejí automatické aktualizace, jež by tento problém částečně řešily.

Z průzkumu, který v roce 2015 spustila společnost ESET společně s National Cyber Security Alliance ve Spojených státech, vyplynulo, že téměř 80 procent Američanů má bezmeznou důvěru k bezpečnosti domovské sítě a zařízení, která jsou k ní napojena.

Zároveň však dvě z pěti amerických domácností přiznaly, že nikdy nezměnily přednastavená hesla u svých routerů zadaná v továrním nastavení. Stovky tisíc směrovačů jsou tak vystaveny bezprostřednímu kybernetickému útoku, při němž hacker může přesměrovávat vyhledávané internetové stránky na podvodné weby a pomocí takovýchto phishingových útoků získat přístup k online účtům uživatelů.

Routery lze zneužít k DDoS útokům

Hackeři rovněž mohou využít napadené routery pro masivní DDoS útoky, jako se to stalo o Vánocích 2015, kdy skupina označovaná Lizard Squad pomocí sítě desítky tisíc zneužitých routerů vyřadila internetové stránky společností Sony a Microsoft a znemožnila tak miliónům uživatelů vyzkoušet hry Xbox Live a PlayStation Network, které dostali pod stromeček. Lizard Squad se vyloženě specializuje na odhalování nezajištěných routerů s nezměněnými hesly z továrního nastavení a vytváří z nich síť robotů, kterou zneužívá k takovýmto masivním DDoS útokům.

„Hlavní obranu představuje upgrade firmwaru routeru na aktuální verzi a nepoužívání mnohdy triviálních přednastavených přihlašovacích údajů. Rovněž je vhodné zvážit omezení přihlašování k routeru pouze z vnitřní sítě, a nikoliv z internetu. Řada uživatelů tak přijde o komfortní správu routeru odkudkoli, na druhou stranu zabrání některým typům útoků,“ vypočítává Petr Šnajdr.

Pokud si uživatel není jist, zda je jeho router napaden, a eviduje neočekávané požadavky na stažení a aktualizaci nějakého softwaru, které by mohly představovat bezpečnostní hrozbu, stačí se jednoduše připojit k webu prostřednictvím mobilního připojení a zkontrolovat, zda se stejná výzva k instalaci zobrazí rovněž na mobilu. Pokud ne, router je zavirován.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám