Hlavní obsah

Podvodníci tahají z kapes nepozorných uživatelů peníze

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Národní bezpečnostní tým CSIRT.CZ varoval tento týden před podvodnými e-maily, které začaly kolovat Českem. Podvodníci se tentokráte zaměřili na majitele internetových domén, od kterých požadují smyšlený poplatek za prodloužení platnosti domény.

Foto: Miloslav Fišer, Novinky

Podvodníkům jde nejčastěji o peníze.

Článek

„Upozorňujeme na probíhající phishingovou kampaň, která obsahem e-mailové zprávy vzbuzuje dojem, že se jedná o upozornění na expiraci registrované domény,“ varoval bezpečnostní analytik Pavel Bašta z týmu CSIRT, který je provozován sdružením CZ.NIC.

Tyto zprávy jsou nicméně ve většině případů falešné. Přestože jsou psány v angličtině, někteří uživatelé se mohou nechat zmást a požadovanou částku skutečně uhradí. Za roční registraci požadují v přepočtu zhruba 2100 korun.

O příjmy se bojí i hackeři. Nabízí koronavirové slevy

Bezpečnost

V příloze kybernetičtí zločinci připojují v některých případech ještě fakturu, kterou se snaží navodit důvěryhodnost. Přiložený soubor nicméně může obsahovat škodlivý virus, a proto by jej uživatelé rozhodně neměli otevírat.

E-maily vyžadující poplatek za registraci domény nejsou jediné útoky, kterým musí uživatelé čelit. Hackeři se snaží využít toho, že lidé tráví v souvislosti s opatřeními týkajícími se koronaviru více času na internetu a nemusí být tolik ostražití.

Bezpečnostní experti již dříve varovali před falešnými e-shopy, které nabízejí roušky, škodlivými programy zobrazujícími reklamu či zavirovanými aplikacemi, jenž se soustředí na mobilní přístroje s operačním systémem Android.

Koronavirus nahrává kyberzločincům. Útočí stále častěji

Bezpečnost

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám