Hlavní obsah

Podvodníci se snaží vyděsit lidi vysokými dluhy

Novinky, ort

V posledních dnech se doslova roztrhl pytel s podvodnými zprávami, jejichž prostřednictvím kyberzločinci vymáhají smyšlené dluhy. Má jít o částky ve výši zpravidla deseti či dvaceti tisíc korun. Ve skutečnosti však chtějí příjemce pouze vystrašit a donutit ho kliknout na zavirovanou přílohu. Na novou hrozbu upozornil Národní bezpečnostní tým CSIRT.CZ.

Foto: koláž Novinky.cz s využitím NCKB

Ukázka podvodných e-mailů

Článek

„Po prozkoumání dokumentů za minulý rok jsme zjistili, že jste nezaplatili dluh za žádost č. #078698843 pro částku 11 538 Kč,“ tvrdí podvodníci v jednom z podvodných e-mailů. V některých zprávách jsou nicméně částky ještě vyšší.

Jejich jediným cílem je ale uživatele vystrašit a donutit jej kliknout na přiložený dokument, který má údajně dokazovat vznik pohledávky. „Faktura je součástí e-mailu jako příloha ve formátu .doc. Po otevření dokumentu však dojde k pokusu nakazit váš počítač virem, proto doporučujeme celý e-mail smazat a přílohu rozhodně neotevírat,“ prohlásil Pavel Bašta, bezpečnostní analytik CSIRT.CZ, který je provozován sdružením CZ.NIC.

Podvodů na internetu přibývá, škody se šplhají do stovek miliard korun

Bezpečnost

Podle něj e-mail přichází z různých adres a jeho obsah má různé variace – vždy však podvodníci straší příjemce dlužnou částkou a zpráva obsahuje zavirovanou přílohu. Útočníci tyto phishingové zprávy rozesílají hromadně a doufají, že se někdo nechá nachytat a skutečně pustí škodlivý kód do svého počítače. V podstatě tedy vyčkávají na svou oběť podobně jako rybáři na svůj úlovek.

Hned několik různých variant těchto nevyžádaných e-mailů zachytilo také Národní centrum kybernetické bezpečnosti (NCKB). „Podvodná zpráva se vyznačuje poměrně slušnou češtinou lišící se kromě adresy odesílatele číslem žádosti, dlužnou částkou, názvem přílohy i dalšími klíčovými slovy. Generovanou zprávu tak prozradí i nestandardní slovosled,“ uvedli zástupci centra.

Také na doporučení zástupců NCKB by uživatelé neměli na podobné e-maily vůbec reagovat a rozhodně neotevírat přiložené přílohy. Pokud se tak již stane, je nutné celý počítač nechat zkontrolovat antivirovým programem.

Reklama

Související témata:

Související články

Nejrizikovějším filmem na internetu je Joker

Loňský rok byl na zajímavé filmy opravdu bohatý, koneckonců i česká kina hlásila rekordní počty diváků. Na internetu se přitom šířily nelegální kopie prakticky...

Výběr článků

Načítám