Hlavní obsah

Počítačové viry proměnil v umělecké dílo. Vydělal 31 milionů korun

Novinky, rim

Velmi netradiční aukci uspořádal tento týden americký umělec Guo O Dong. Ten na internetu dražil 11 let starý netbook, který napěchoval šesti nejznámějšími viry na světě. A, světe, div se, toto umělecké dílo se prodalo za 1,34 milionu dolarů, tedy v přepočtu 31 milionů korun.

Foto: repro thepersistenceofchaos.com

Zavirovaný netbook, který se vydražil za desítky milionů korun.

Článek

Při zveřejnění aukce na stránkách thepersistenceofchaos.com patrně nikdo nevěřil, že by se mohl laptop – podle tvůrce umělecké dílo – skutečně prodat. Vyvolávací cena totiž byla stanovena na 1,2 milionu dolarů (27,7 milionu korun).

Zájem byl ale podle všeho nakonec daleko vyšší a aukce se účastnilo přinejmenším několik zájemců. Nakonec se totiž zavirovaný notebook prodal za 1,34 milionu dolarů, tedy v přepočtu více než 31 milionů korun.

Dražitel zůstal v anonymitě

Kdo se rozhodl takto astronomickou částku za starý netbook s operačním systémem zaplatit, není jasné. Celá aukce byla anonymní. Pouze ve středu odpoledne se na webových stránkách objevil lísteček, že laptop byl za zmiňovanou částku prodán.

Šlo konkrétně o model Samsung NC10-14GB, který zrovna dvakrát vysokým výkonem neoplýval ani v roce 2008, kdy se začal prodávat. Stroj s úhlopříčkou 10,2 palce byl určen pro nenáročné uživatele a v obchodech jej bylo možné zakoupit za méně než deset tisíc.

Foto: repro thepersistenceofchaos.com

Zavirovaný netbook, který se vydražil za desítky milionů korun.

Tím nejzajímavějším na draženém stroji byl bezpochyby obsah. V operačním systému Windows XP totiž bylo předinstalováno šest virů, které se řadí k nejnebezpečnějším v historii – samotný umělec připomněl, že tyto škodlivé kódy napáchaly ve světě škody za 95 miliard dolarů (2,2 bilionu korun).

Mezi nainstalovanými škodlivými kódy je například agresivní červ I love you (ILOVEYOU), který před 4. květnem 2000 zaútočil na 45 milionů počítačů vybavených schránkou Microsoft Outlook. Na jednoduchý trik se vzkazem ILOVEYOU naletěli mimo jiné i v Pentagonu, CIA, BBC, zkolabovala rovněž síť vojenských jednotek KFOR a britské Dolní sněmovny.

Na hraně zákona

Chybět nemůže ani vyděračský virus WannaCry, kvůli kterému v polovině roku zkolabovaly systémy drah, benzinek i nemocnic. Jediný škodlivý kód tak ukázal, jak zranitelný je moderní svět, který je závislý na počítačích a internetu. Mezi další nainstalované škodlivé kódy patří MyDoom, SoBig, DarkTequila a BlackEnergy.

Pikantní na tom je, že celá aukce balancovala na hraně zákona. Umělec proto raději několikrát zdůraznil, že jde o umělecké dílo. „Prodej škodlivého softwaru pro provozní účely je ve Spojených státech nezákonný. Jako kupující si uvědomujete, že tato transakce představuje potenciální bezpečnostní riziko. Odesláním nabídky souhlasíte a berete na vědomí, že tento netbook kupujete jako umělecké dílo,“ varoval Dong.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám