Hlavní obsah

Počet kybernetických útoků na finanční podniky se za pět let ztrojnásobil

Ve finančních službách se za posledních pět let celosvětově ztrojnásobil počet kybernetických útoků, vyplývá ze studie společností Accenture a Ponemon Institute. Pojišťovny začaly firmám i obyčejným uživatelům nabízet speciální pojištění kybernetických rizik. Česká policie se loni zabývala 6424 případy kybernetické kriminality, což je o 1080 případů více než v roce 2016.

Foto: Pawel Kopczynski, Reuters

Ilustrační foto

Článek

"I když náklady na řešení kyberkriminality se u společností poskytujících finanční služby stále zvyšují, náš průzkum zjistil, že mají významně vyváženější a přiměřenější úroveň výdajů na klíčové bezpečnostní technologie k potírání sofistikovaných útoků než společnosti z jiných sektorů," uvedl Chris Thompson, který v Accenture Security vede sekci bezpečnosti finančních služeb.

To podle něj platí zejména při využívání automatizace, umělé inteligence nebo technologií strojového učení, což by mohlo být pro budoucí úsilí v oblasti kyberbezpečnosti zásadní.

Vyděračské viry

Podle bezpečnostní společnosti Eset byl rok 2017 rokem takzvaného ransomwaru. Jde o vyděračský software, který blokuje operační systém nebo šifruje data v něm obsažená a po uživateli pak vyžaduje výkupné za obnovení systému. Běžní uživatelé, ale i nadnárodní organizace museli čelit masivním útokům, jakými byly NotPetya nebo WannaCry.

Ransomware se ale nezaměřuje pouze na klasické počítače. Zneužívají ho i útočníci, kteří chtějí vydělat na vysoké popularitě mobilních zařízení a nejrozšířenějšího operačního systému Android, vysvětlil analytik Esetu Lukáš Štefanko.

Jak útočí vyděračské viry
Na napadeném stroji dokážou vyděračské viry udělat pěkný nepořádek. Nejprve zašifrují všechna data uložená na pevném disku. Za jejich zpřístupnění pak útočníci požadují výkupné, a to klidně i několik tisíc korun.Kyberzločinci se zpravidla snaží v majiteli napadeného stroje vzbudit dojem, že se ke svým souborům dostane po zaplacení pokuty. Ta byla údajně vyměřena za používání nelegálního softwaru apod. I proto jim celá řada lidí již výkupné zaplatila.Zaplatit zpravidla chtějí v bitcoinech, protože pohyby této virtuální měny se prakticky nedají vystopovat. A tím logicky ani nelegální aktivita počítačových pirátů.Ani po zaplacení výkupného se ale uživatelé ke svým datům nedostanou. Místo placení výkupného je totiž nutné virus z počítače odinstalovat. Zpřístupnit nezálohovaná data je už ale ve většině případů nemožné.

Reklama

Výběr článků

Načítám