Hlavní obsah

Po kybernetickém útoku oprášilo město na Aljašce psací stroje

Anchorage

Vládní zaměstnanci města Matanuka-Susitna na Aljašce byli nuceni oprášit staré psací stroje poté, co jejich počítačový systém napadl vyděračský program typu ransomware. Informoval o tom zpravodajský server BBC News.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Ransomware je počítačový program, který infikuje počítač či celé servery, zakóduje uložené údaje a za jejich dekódování požaduje výkupné. Jak uvedla mluvčí města Matanuska-Susitna, program zablokoval e-mailový server, vnitřní systémy i servery s uloženými záložními verzemi pro případ nouze.

Město, kde žije více než 100 000 obyvatel, se snaží všechny systémy obnovit, aniž by muselo platit kybernetickým vyděračům – a úředníci zatím vyřizují veškerou agendu s pomocí papíru a psacích strojů nebo pera.

Stovky napadených počítačů

Podle mluvčí bylo ransomwarem napadeno prakticky všech 500 počítačů, stejně jako 120 počítačových serverů. Postihl také telefonní systém města a systémy otevírání dveří na karty.

Útok začal 24. července, ale město si myslí, že program mohl čekat na vhodnou příležitost už od května. Podle šéfa IT odboru města Erika Wyatta ransomware zakódoval i část záložních dat.

"Původně jsme byli přesvědčení, že jsme přišli o všechna naše data, ale část se nám podařilo zachránit s pomocí sdílených disků," řekl Wyatt. "Ovšem e-maily zachránit zřejmě nepůjdou."

Jak útočí vyděračské viry

Na napadeném stroji dokážou vyděračské viry z rodiny ransomwaru udělat pěkný nepořádek. Nejprve zašifrují všechna data uložená na pevném disku. Za jejich zpřístupnění pak útočníci požadují výkupné, a to klidně i několik tisíc korun.

Kyberzločinci se zpravidla snaží v majiteli napadeného stroje vzbudit dojem, že se ke svým souborům dostane po zaplacení pokuty. Ta byla údajně vyměřena za používání nelegálního softwaru apod. I proto jim celá řada lidí již výkupné zaplatila.

Zaplatit zpravidla chtějí v bitcoinech, protože pohyby této virtuální měny se prakticky nedají vystopovat. A tím logicky ani nelegální aktivita počítačových pirátů.

Ani po zaplacení výkupného se ale uživatelé ke svým datům nemusí dostat. Místo placení výkupného je totiž nutné virus z počítače odinstalovat. Zpřístupnit nezálohovaná data je už ale ve většině případů nemožné.

K obnově některých systémů byla využita rok stará data; ta, která jsou nyní zakódována, byla archivována s nadějí, že FBI bude schopná získat dekódovací klíče, dodal Wyatt.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám