Hlavní obsah

Obří kybernetický útok: Hackeři získali data 400 000 klientů UniCredit banky

Novinky, mif
Aktualizováno

Důvěrné informace o více než 400 000 klientech získali zatím neznámí hackeři v italské pobočce UniCredit banky. Je to jeden z největších kybernetických útoků cílených na banku v Evropě a vůbec největší v Itálii, uvedla agentura Bloomberg. O útoku informovali ve středu zástupci banky.

Foto: repro unicredit.it

Internetové stránky italské UniCredit banky.

Článek

Hackeři se do systémů banky dostali opakovaně. K prvnímu průniku mělo dojít v září a říjnu loňského roku. Další se pak odehrál letos v červnu a červenci, právě poté se podařilo aktivity počítačových pirátů bezpečnostním expertům zachytit.

Únik dat se má týkat výhradně italských klientů, neboť do bankovních systémů se hackeři dostali přes třetí stranu – přes systémy společnosti, která s UniCredit bankou spolupracuje.

Hesla hackeři nezískali

Právě touto cestou získali počítačoví piráti informace o osobních půjčkách či například některých osobních údajích. Podle prohlášení zástupců banky však v žádném případě nebyly narušeny přímo bankovní účty dotčených uživatelů, neboť hackeři se nedostali k přístupovým heslům.

I tak je obezřetnost tamních uživatelů na místě. Se znalostí takto důvěrných informací totiž počítačoví piráti mohou zosnovat cílené útoky, aby z nich vylákali klidně i finanční hotovost.

Vedení banky ujistilo, že v současnosti již žádní hackeři do jejich systémů – byť prostřednictvím třetí strany – nemají přístup. Žádná další data uživatelů tak již nejsou v ohrožení.

Útoky nejsou výjimečné

Útoky na banky nejsou tak výjimečné, jak by se mohlo na první pohled zdát. Své o tom ví bezpečnostní experti ukrajinské Oschad bank.

Ti museli před měsícem řešit útok vyděračského viru Win32/Diskcoder.C Trojan, který zablokoval hned několik bankovních systémů. S tímto útokem se však tehdy potýkaly také další společnosti. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám