Hlavní obsah

Nový virus dokáže obelstít antiviry, varovali bezpečnostní experti

Novinky, ort

Národní bezpečnostní tým CSIRT.CZ varoval před zákeřným malwarem Loki, který se v posledních týdnech šíří internetem bez nadsázky jako lavina. Tento počítačový virus zneužívá populární kancelářský balík Office od společnosti Microsoft, aby se vyhnul odhalení.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Ilustrační fotografie

Článek

„Malware Loki se šíří pomocí produktů Microsoft Office, a to z důvodů, aby se vyhnul detekci antivirových programů. Ukrývá se v tabulkách Microsoft Excel a dalších aplikacích Office,“ uvedl Pavel Bašta, bezpečnostní analytik CSIRT.CZ, který je provozován sdružením CZ.NIC.

Ten zároveň zdůraznil, že nezvaný návštěvník se snaží od uživatele vylákat přístupové údaje k různým účtům. S jejich pomocí pak mohou počítačoví piráti získat přístup k citlivým údajům uživatelů, případně jejich on-line účty zneužít i bez přímého přístupu k počítači.

Trhlina již byla opravena

„Útok využívá zranitelnost CVE-2017-0199 Microsoft Office/WordPad RCE, která byla opravena v dubnu a updatovaná v září,“ prohlásil bezpečnostní expert.

Kybernetičtí nájezdníci tedy zneužívají toho, že uživatelé instalaci aktualizací velmi často podceňují. Najde se tedy poměrně početná skupina uživatelů, kteří jsou stále v ohrožení, protože aktualizaci pro kancelářský balík Office nestáhli.

„Chyba existuje ve způsobu, jakým Office a WordPad analyzuje speciálně vytvořené soubory. Útok vyžaduje, aby oběť otevřela nebo zobrazila soubor, ve kterém je ukrytý malware,“ uzavřel Bašta.

S ohledem na možná bezpečnostní rizika by uživatelé s instalací aktualizací – aktuálně v případě kancelářského balíku Office – neměli otálet.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám