Hlavní obsah

Nová pravidla Facebooku? Na hoax se nachytaly tisíce Čechů

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Internetem se začala šířit klamavá zpráva čili hoax o tom, že Facebook mění svá pravidla používání. Údajně stačí na svou zeď vložit speciální text a největší sociální síť nebude moci sdílet cokoliv z vašich příspěvků. Ve skutečnosti se však jedná o vtípek, na který se postupně nachytaly podle nejstřízlivějších odhadů již tisíce Čechů.

Foto: Novinky

Ilustrační foto

Článek

První verze tohoto hoaxu se objevila už v roce 2012, v upravených verzích se však v různých podobách vrací v průběhu let vždy znovu a znovu. Zatím poslední varianta byla zachycena letos v lednu. A stejně jako v minulých letech ji lidé začali z obav před novými pravidly Facebooku sdílet.

„Nedávám Facebooku povolení sdílet cokoli z mých příspěvků, které jsem dal na jejich stránku, fotky, nebo příspěvky, telefonní čísla nebo e-maily. Absolutně nic, co můžete použít v jakémkoliv konání bez mého písemného povolení nebo verbálního souhlasu,“ stojí v úvodu hoaxu.

Dezinformace a hoaxy o koronaviru se po internetu šíří jako lavina

Internet a PC

Lidé si myslí, že s ohledem na nová pravidla nebudou moci být jejich příspěvky a fotografie využity například při soudních sporech, a to z minulosti i budoucnosti. Ve skutečnosti je to však nesmysl, neboť uživatelé Facebooku jsou vázáni podmínkami užívání, se kterými musí souhlasit každý, kdo si zakládá účet.

Pokud tedy s pravidly někdo skutečně nesouhlasí, není nic jednoduššího než Facebook přestat používat. Žádná podobná zpráva na zdi totiž člověka práv a povinností na sociální síti nezbavuje.

Navíc Facebook nabízí poměrně sofistikovanou správu toho, co mohou další uživatelé na síti z vašich zpráv, příspěvků a dalších informací vidět. Na této stránce můžete snadno zkontrolovat celý svůj profil krok po kroku a nastavit si parametry soukromí přesně tak, jak vám budou vyhovovat.

Celé originální znění hoaxu (i s chybami)
Nedávám FACEBOOKU povolení sdílet cokoli z mých příspěvků, které jsem dal na jejich stránku, fotky, nebo příspěvky, telefonní čísla nebo e-maily .. Absolutně nic, co můžete použít v jakémkoliv konání bez mého písemného povolení nebo verbálního souhlasu.
Nezapomeňte, že zítra začíná nové pravidlo Facebooku, kde mohou používat vaše fotky. Nezapomeňte na termín dnes !!! Vše se dá použít v soudních věcech proti vám. Vše, co jste kdy zveřejnili, se od dnešního dne stane veřejně i zprávy nebo fotky, které byly vymazány. Nestojí to nic než jednoduchou kopii. Lépe bezpečně než litovat. Novinky kanálu 13 hovořily o změně pravidel ochrany osobních údajů Facebooku.
Nedávám Facebooku, ani žádným subjektům spojeným s Facebookem souhlas používat moje fotky, informace, zprávy či příspěvky, jak z minulosti, tak v přítomnosti, ani v budoucnosti.
Tímto výrokem dávám upozornění Facebooku, že je přísně zakázáno zveřejňovat, kopírovat, distribuovat nebo podniknout jakékoliv jiné kroky proti mně na základě tohoto profilu nebo jeho obsahu. Obsah tohoto profilu jsou soukromé a důvěrné informace. Porušení soukromí může být potrestáno zákonem POZNÁMKA: Facebook je nyní veřejným subjektem. Všichni členové musí zveřejnit takovouto poznámku. Pokud to preferujete, můžete zkopírovat a vložit tuto verzi. Pokud alespoň jednou nezveřejníte prohlášení, bude prakticky umožněno používání vašich fotografií, jakož i informace obsažené v aktualizacích statusu profilu.
NESDÍLEJTE.
Zkopírujte a vložte. Podržte prst kdekoliv v tomto příspěvku, zkopírujte, přejděte na svou stránku, začněte psát nový příspěvek a vložte. Hotovo

Reklama

Související témata:

Související články

Facebook chce lidem číst myšlenky

Firma Facebook, majitel sociálních a komunikačních platforem Instagram, WhatsApp a Facebook, jež každý měsíc využívá možná až polovina lidstva, kupuje...

Výběr článků

Načítám