Hlavní obsah

Nová mobilní hrozba se šíří na internetu jako lavina

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bez nadsázky jako lavina se internetem začala šířit nová mobilní hrozba xHelper. Tento trojský kůň byl bezpečnostními výzkumníky odhalen již v březnu loňského roku, ale útočníci jej masivně zneužívají až v posledních týdnech. Upozornili na to experti z kyberbezpečnostní společnosti Check Point.

Foto: Reuters

Ilustrační foto.

Článek

Záškodník zvaný xHelper je víceúčelový trojský kůň, který se zaměřuje výhradně na zařízení s operačním systémem Android. Především tedy na chytré telefony, ale stejně tak se může objevovat také na počítačových tabletech.

„Mobilní trojan xHelper může stáhnout další škodlivé aplikace a zobrazovat škodlivé reklamy,“ varoval Peter Kovalčík ze společnosti Check Point.

Nejčastěji se na internetu šíří dezinformace o rakovině

Bezpečnost

Ten zároveň upozornil, že arzenál zbraní, kterými xHelper disponuje, je daleko širší. „Je schopný se sám přeinstalovat, i když jej uživatel odinstaluje. Během posledních šesti měsíců byl kód malwaru neustále aktualizován, takže se dokáže vyhnout mobilním antivirovým řešením,“ konstatoval bezpečnostní expert.

V celkovém žebříčku škodlivých kódů vyskočil v posledních týdnech xHelper až na 8. místo.

Mobilních hrozeb je daleko více

Mobilních hrozeb, před kterými by se měli mít uživatelé na pozoru, je podle statistik antivirové společnosti Eset daleko více. Nejrozšířenějším škodlivým kódem pro smartphony a tablety s Androidem byl v minulém měsíci malware z rodiny Hiddad. Tato rodina obsahuje různé mutace, které se drobně liší, všechny ale distribuují nevyžádanou reklamu. Nejběžnějšími typy jsou Hiddad.HI a Hiddad.XF.

„Adware zůstává majoritní hrozbou. Důvodem je patrně to, že s poměrně malým úsilím je tento škodlivý kód pro útočníky rentabilní. Domníváme se také, že reklamu mnoho uživatelů nevnímá jako nebezpečí, ale spíše jako nutné zlo,“ konstatoval Martin Jirkal ze společnosti Eset.

Největší hrozby pro mobily a tablety s Androidem

Bezpečnost

I když se to nemusí na první pohled zdát, tohoto nezvaného návštěvníka se rozhodně nevyplácí podceňovat. Pokročilejší verze Hiddadu totiž dokážou kromě spouštění reklam zasáhnout do zařízení i jinými způsoby, například stáhnout další malware.

Jednu z nejrozšířenějších hrozeb představoval v minulých týdnech také trojský kůň FakeAV s 3% detekcí. Tento nezvaný návštěvník se vydává za antivirus – místo zabezpečení zařízení však uživateli škodí. Po instalaci a spuštění provede aplikace fiktivní kontrolu a poté varuje uživatele, že jeho zařízení obsahuje škodlivý kód, a za poplatek nabízí řešení této situace.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám