Hlavní obsah

Německo není jediné. Útok na vládní síť měl podle expertů cíle i v dalších zemích

Berlín

Hackerská skupina Turla, která zřejmě stojí za loňským útokem na německou vládní síť, podle expertů úspěšně napadla další cíle. Podle nejnovější zprávy agentury DPA o tom informovala slovenská softwarová společnost Eset, která se zabývá antivirovou a internetovou ochranou.

Foto: Kacper Pempel, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Podle analýzy odborníků hackeři Turly – známé také pod názvy Snake nebo Uroboros – pronikli zadními vrátky v e-mailovém programu Outlook také do sítí dvou dalších evropských ministerstev zahraničí a rovněž velkého zbrojního koncernu. Jakých ministerstev nebo zbrojařské firmy se to týká, Eset neupřesnil.

V Německu se útok na vládní síť zaměřil především na ministerstvo zahraničí. Piráti se přitom do sítě dostali přes výukovou platformu vysoké školy pro veřejnou správu. Přes ni se jim pak v březnu 2017 podařilo proniknout do sítě ministerstva zahraničí. Koncem téhož roku úřady bezpečnostní mezeru odhalily. Letos v březnu o tomto závažném počítačovém útoku informovala agentura DPA.

Společnost Eset při zkoumání této pirátské operace zjistila, že skupina Turla – o níž jsou počítačoví experti přesvědčení, že je napojená na ruské tajné služby – při útocích na další ministerstva zahraničí využila podobná zadní vrátka k otevření skrytých přístupových cest do těchto úřadů.

Podle údajů Esetu byl tento škodlivý software od roku 2009 postupně dál vylepšován a mohl pak do operačního systému Windows přímo v paměti počítače uložit škodlivé příkazy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám