Hlavní obsah

Největší hackerský útok potvrzen. V ohrožení jsou stovky miliónů uživatelů

Novinky, mif

Víc než 400 miliónů hesel, která se od pondělí nabízela na internetovém černém trhu, jsou podle všeho pravá. Ve středu to potvrdili zástupci sociální sítě MySpace, ze které mají odcizená data pocházet. Upozornil na to server The Hacker Hews. Přestože MySpace dnes již nepatří mezi ty nejpopulárnější, nebezpečí spočívá v tom, že řada uživatelů používá stejné přístupové údaje i k dalším službám.

Foto: Archiv, Právo

Článek

Útok na MySpace se měl konat už v roce 2013. Že se hackerovi nebo neznámé skupince hackerů podařilo odcizit stovky miliónů přístupových údajů, se však ukázalo až tento týden.

Hacker vystupující pod přezdívkou Peace totiž obrovský balík přihlašovacích údajů nabídl k prodeji na černém trhu. Požadoval za ně šest bitcoinů, tedy v přepočtu za bezmála 70 tisíc korun. Zmiňovanou virtuální měnu nezvolil hacker náhodou – nelze ji totiž snadno vystopovat, a tak i po zaplacení zůstane jeho identita nadále skryta.

Účty mohou být kompromitovány.
Z prohlášení MySpace

„Jsme přesvědčeni, že nejde o podvrh a že v roce 2013 nebo někdy dříve skutečně došlo k narušení bezpečnosti. Účty z tohoto roku a starší tedy mohou být kompromitovány,“ varovali zástupci sociální sítě.

V současnosti server MySpace používá jen několik desítek miliónů uživatelů, před lety však byla její popularita daleko větší. Zástupci sociální sítě se chlubí tím, že má miliardu registrovaných uživatelů.

A právě to představuje podle bezpečnostních expertů velký problém. V ohrožení jsou totiž i uživatelé, kteří svůj účet již dávno nepoužívají. Celá řada lidí totiž používá stejné přihlašovací údaje k různým webovým službám. Pro počítačové piráty tedy není nic jednoduššího než hesla vyzkoušet i na jiných serverech.

Databáze s přihlašovacími údaji tak může představovat pro uživatele potenciální riziko i přesto, že útok proběhl před třemi lety.

Nejde o ojedinělý útok

V celé historii internetu není zaznamenán případ, kdy by se podařilo jedinému hackerovi nebo skupince počítačových pirátů odcizit tak velké množství hesel, než nyní v případě sociální sítě MySpace.

Na internetovém černém trhu se sice nabízely ještě větší balíky hesel, vždy se však nakonec ukázalo, že jde o podvrh.

V posledních týdnech jde už o třetí velký únik hesel, na který se přišlo. Na černém internetovém trhu se nejprve v polovině května objevil balík 167 miliónů hesel z profesní sítě LinkedIn, pak 65 miliónů přihlašovacích údajů ze sítě Tumblr. [celá zpráva]

Pozor na jednoduchá hesla

Únik dat ze sítě MySpace jasně ukazuje na to, jak zranitelná mohou hesla a pochopitelně také samotné uživatelské účty na síti být. Vhodné je proto nejen vymýšlet sofistikovaná hesla, ale alespoň jednou za pár měsíců je pravidelně měnit.

Bezpečné heslo by mělo mít minimálně šest znaků a mělo by obsahovat číslice a ideálně velká i malá písmena. Heslo by naopak v žádném případě nemělo být tvořeno jménem uživatele, jednoduchými slovy (jako je například heslo) nebo pouhou posloupností číslic.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám