Hlavní obsah

Nejúčinnější zbraně hackerů: ransomware, bankovní malware a kryptominery

Novinky, mif

Vyděračské viry z rodiny ransomware či bankovní malware snažící se vymámit z důvěřivců peníze – to jsou jen některé zbraně, které využívají hackeři při útocích. Kybernetičtí nájezdníci nepohrdnou ani kryptominery, či chcete-li těžařskými viry. Aktivity počítačových pirátů za několik posledních měsíců zmapovala kyberbezpečnostní společnost Check Point.

Foto: Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Počet ransomwarových útoků v první polovině roku průběžně klesal, nyní se drží relativně na vyrovnané úrovni. V České republice ransomwarové útoky ve druhé polovině roku zatím ovlivňují zhruba 0,5 % organizací, ve světě je to kolem 0,8 %,“ prohlásil Peter Kovalčík, bezpečnostní expert ve společnosti Check Point.

Vyděračské viry z rodiny ransomware zamknou počítač a za opětovné zpřístupnění dat požadují výkupné. Pokud se takový nezvaný host v počítači zabydlí, není vůbec jednoduché se jej zbavit. Zpravidla je to možné pouze smazáním celého počítače – tím ale uživatelé přijdou o všechna nezálohovaná data.

Vyděračské viry útočí na NAS servery

Bezpečnost

Důvěřivce připraví o peníze

Hojně využívanou zbraní jsou mezi hackery také bankovní viry. „Počet organizací ovlivněných útoky bankovního malwaru se celosvětově drží mezi 4 až 5 procenty,“ prohlásil bezpečnostní expert.

„V České republice byl průměr kolem 1 až 2 procent, ale změna nastala během srpna a září, kdy počet českých organizací ovlivněných útoky bankovního malwaru neustále rostl a na konci září se vyšplhal až k 5 procentům,“ zdůraznil Kovalčík.

Podle něj mají kryptominery naopak klesající tendenci. Těžařské viry se snaží na napadeném stroji zůstat co nejdéle v anonymitě a využívat jeho výkon k těžení kybernetických měn. Malware těžící kryptoměny umožňuje kyberzločincům zneužít CPU nebo GPU výkon zařízení oběti, a to až do 65 procent výkonu procesoru.

Ubylo vyděračských útoků, rozšířil se malware na těžbu kryptoměn

Bezpečnost

Kromě zpomalení celého systému ale uživatelé nemají jinak moc šancí si všimnout, že je jejich stroj zavirován. Odhalení škodlivého kódu je tedy o poznání obtížnější než v případě vyděračských virů.

„Dlouhodobě je Česká republika v otázce kryptominerů nad celosvětovým průměrem a drží se kolem 24 % postižených organizací, ve světě je to jen kolem 15 %. Ale pokles během léta dospěl na konci září až pod hranici 15 % organizací ovlivněných v ČR kryptominery, ve světě byl pokles k hranici 11 %,“ uvedl bezpečnostní expert.

Útočí na mobilní zařízení

Stále větší hrozbu představují viry cílící na mobilní zařízení. „Útoky mobilního malwaru jsou nebezpečným trendem ve světě i v ČR, což ukazují dlouhodobé statistiky. V ČR i ve světě mají mobilní útoky dopad zhruba na 20 procent organizací,“ konstatoval bezpečnostní expert Check Pointu Petr Kadrmas.

„Poslední zářijový týden sice došlo k poklesu (v ČR o 9 a ve světě o 6 procentních bodů, pozn. red.), ale v říjnu můžeme očekávat opět vzestup těchto hrozeb. S blížícími se svátky a nákupy z mobilních zařízení se budou kyberzločinci zaměřovat tímto směrem stále častěji,“ uzavřel Kadrmas.

Podvodné SMS zprávy mohou přijít i ze známých telefonních čísel

Bezpečnost

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám