Hlavní obsah

Nejobávanější viry na českém internetu: Kradou hesla i citlivé informace

Novinky, lez

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Antivirová společnost Eset zveřejnila svůj pravidelný žebříček nejrozšířenějších virů na českém internetu. Na přední příčky statistik se dostalo hned několik trojských koní, které kradou hesla i citlivé informace. Pro uživatele tedy představují velké riziko – útočníci mohou zneužít přístupové údaje, nebo je dále zpeněžit na černém trhu.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Ilustrační fotografie

Článek

Vůbec nejrozšířenější hrozbou byl v červenci trojský kůň označovaný jako Trojan.Win32/PSW.Fareit. Ten stál za téměř 9 % detekcí.

„Tento malware se pokouší ukrást hesla ke konkrétním programům. Data následně odesílá útočníkům na vzdálený server. Škodlivý kód Fareit ohrožuje například prohlížeče Chrome, Firefox, Opera, Internet Explorer nebo programy Adobe Suite či přístup k FTP službám. Poté, co data získá, se trojský kůň sám vymaže z infikovaného zařízení,“ vysvětlil Miroslav Dvořák, technický ředitel české pobočky společnosti Eset.

Také druhá příčka žebříčku patřila trojskému koni, šlo o Trojan.MSIL/Spy.Agent.AES. „Tento malware se šíří prostřednictvím příloh podvodných e-mailů. Útočníci se snaží škodlivý kód ukrýt v dokumentech, které působí legitimně. Přílohy se tak jmenují například ‚STATEMENT OF ACCOUNT FILES‘ nebo ‚New Order 4502165216.exe‘,“ varoval bezpečnostní expert.

„Podobně jako Fareit i pomocí tohoto malwaru se útočníci pokoušejí získat hesla. Cílí přitom na internetové prohlížeče Chrome a Firefox. Škodlivý kód Spy.Agent.AES stojí za necelými 7 % detekcí,“ podotkl Dvořák.

Napadený stroj ovládají na dálku

Trojlístek nejobávanějších škodlivých kódů uzavírá backdor nazývaný Backdoor.Win32/Rescoms, který stál v uplynulém měsíci za 3,95 % útoků.

„Útočníci jsou schopni jeho činnost řídit na dálku a stejně jako další nejčastější červencové detekce jej zneužívají k odcizení citlivých dat – jsou to například informace o zemi, kde se zařízení nachází, jméno zařízení a uživatele, snímky obrazovky a záznamy z webkamery. Útočníci také mohou webkamerou zachytit vlastní video. Veškerá data se následně odesílají na vzdálený server,“ konstatoval bezpečnostní expert.

Přehled dalších škodlivých kódů, které v sedmém měsíci letošního roku trápily uživatele nejčastěji, naleznete v tabulce níže:

Nejčastější kybernetické hrozby v České republice za červenec 2019:
1.Trojan.Win32/PSW.Fareit (8,79 %)
2.Trojan.MSIL/Spy.Agent.AES (6,66 %)
3.Backdoor.Win32/Rescoms (3,95 %)
4.Backdoor.MSIL/NanoCore (2,65 %)
5.Trojan.Win32/Formbook (2,51 %)
6.Backdoor.Java/Adwind (2,48 %)
7.Trojan.MSIL/Spy.Agent.AUS (2,14 %)
8.Trojan.Win32/Spy.Socelars (2,12 %)
9.Worm.MSIL/Autorun.Spy.Agent.BT (1,27 %)
10.Win32/Neshta (1,26 %)
Zdroj: Eset

Může se vám hodit na Seznamu:

Reklama

Výběr článků

Načítám