Hlavní obsah

Nebezpečný virus se šířil Facebookem. Za dva dny napadl tisíce uživatelů

Novinky, chm

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Doslova jako lavina se sociální sítí Facebook šířil před pár dny nebezpečný virus. Díky němu mohli počítačoví piráti ovládat napadené stroje, nebo dokonce odcizit internetovou identitu dotčených uživatelů – tedy vystupovat na síti jejich jménem. Před hrozbou varovali ve čtvrtek bezpečnostní analytici antivirové společnosti Kaspersky Lab.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Ilustrační foto.

Článek

Virus se masivně šířil přes Facebook na konci června. Tehdy obdržely tisíce nic netušících uživatelů zprávu od svých přátel s tím, že byli zmíněni v nějakém komentáři na zmiňované sociální síti. Ve skutečnosti odesílatelem nebyli přátelé, ale kyberzločinci.

Prostřednictvím zprávy se do počítače nahrál malware, jehož součástí bylo i škodlivé rozšíření pro internetový prohlížeč Chrome. Ten sloužil k zachycení přihlašovacích údajů na Facebook. Díky tomu se pak počítačoví piráti mohli vydávat za uživatele, jejichž počítače napadli, a dále šířit nebezpečný virus.

Na napadeném stroji mohli kyberzločinci podle bezpečnostních analytiků změnit nastavení soukromí na Facebooku či stahovat do počítače jakákoliv data – klidně i další škodlivé kódy. „Díky databázi přátel pak mohl šířit malware mezi další uživatele nebo například spamovat, odcizit identitu či podvodně lajkovat a sdílet obsah,“ upozornili experti z Kaspersky Lab.

Blokoval weby bezpečnostních společností

Nezvaný návštěvník byl přitom vcelku sofistikovaný. Dokázal totiž blokovat některé webové stránky a internetové služby, z napadených strojů se tak například nebylo možné přihlásit na weby poskytovatelů bezpečnostního softwaru. Tím malware znesnadňoval možnost odinstalování v případě odhalení.

Největšímu riziku byli údajně vystaveni majitelé počítačů s operačním systémem Windows, méně pak smartphonů se systémem od Microsoftu. Stroje s Androidem a iOS byly vůči útokům imunní, protože škodlivý kód využíval nekompatibilní knihovny.

Nebezpečný virus se podle studie Kaspersky Lab nejvíce šířil v Brazílii. Infikovány byly ale také některé stroje v Evropě, například v Německu či v Portugalsku. Zda nezvaný návštěvník ohrozil také tuzemské uživatele, zatím není jasné.

Facebook virus odstřihnul

V současnosti by nicméně nově objevený malware již hrozbu představovat neměl. Bezpečnostní experti Facebooku totiž již virus odstřihli tím, že zablokovali cestu používanou k jeho šíření z infikovaných strojů.

Napadené stanice je ale samozřejmě nutné ještě odvirovat. To by měla bez problémů zvládnout většina aktualizovaných antivirových programů.

Nejvíce byli postiženi uživatelé v Brazílii, Polsku, Peru, Kolumbii, Mexiku, Ekvádoru, Řecku, Portugalsku, Tunisku, Venezuele, Německu a v Izraeli.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám