Hlavní obsah

Nebezpečnou chybu Windows zneužívají hackeři. Oprava neexistuje

Novinky, rim

V operačním systému Windows byla nalezena dosud neznámá bezpečnostní chyba, kterou již zneužívají hackeři. Alarmující na celé situaci je fakt, že oprava této zranitelnosti není k dispozici. Informoval o tom server TechCrunch.

Foto: archív tvůrců

Ilustrační foto

Článek

Jde o tzv. zero-day zranitelnost. Ty představují jednu z nejnebezpečnějších kybernetických hrozeb. Jejich podstatou je totiž zneužití zranitelnosti, která dosud nebyla objevena, a tudíž ani opravena.

A v tomto případě se navíc stalo to, čeho se zpravidla bezpečnostní experti obávají nejvíce – zranitelnosti si jako první všimnuli kyberzločinci a začali ji aktivně zneužívat. Vytvořili exploit, který jim obrazně řečeno otevře celý napadený systém.

Windows 10 běží už na miliardě zařízení

Software

Mluvčí Microsoftu nicméně zdůraznil, že doposud došlo pouze k „omezeným cíleným útokům“. Bližší informace však neposkytl. Podotkl pouze, že chyba je zneužitelná po otevření škodlivého dokumentu, prostřednictvím kterého může útočník následně propašovat do systému prakticky libovolný škodlivý kód.

Chyba se týká všech podporovaných verzí Windows, a to tedy včetně nejnovějších desítek. Vzhledem k tomu, že v současnosti není k dispozici oprava, měli by se uživatelé vyvarovat otevírání jakýchkoliv dokumentů z neznámých zdrojů. V opačném případě riskují, že otevřou kybernetickým zločincům zadní vrátka do svého počítače.

Kdy bude oprava vydána?

Kdy přesně bude záplata vydána, v tuto chvíli není jasné. Mluvčí amerického softwarového gigantu nicméně podotkl, že pracovníci Microsoftu usilovně pracují na řešení celé situace.

Bezpečnostní záplaty zpravidla podnik vydává každé druhé úterý v měsíci. Teoreticky bychom se tedy opravy měli nejpozději dočkat 14. dubna.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám