Hlavní obsah

Nebezpečná chyba Windows ohrožuje 500 miliónů počítačů. Záplata chybí

Novinky, mif

Výzkumníci z italské Padovské univerzity objevili velmi nebezpečnou chybu v operačním systému Windows, kterou mohou zneužít kyberzločinci. V ohrožení je podle serveru Dark Reading na 500 miliónů počítačů. Alarmující je přitom fakt, že bezpečnostní záplata zatím chybí.

Foto: archív tvůrců

Ilustrační foto

Článek

Trhlina se týká systému Control Flow Guard (CFG), který je nedílnou součástí systémů Windows 8.1 a Windows 10.

Pikantní na tom je, že tato softwarová součást osmiček a desítek se má primárně starat o to, aby byly operační systémy od Microsoftu bezpečnější. V podstatě jde o sérii pravidel, která mají útočníkům znemožnit spuštění škodlivých kódů na napadených strojích.

Ochranný systém obsahuje chyby

Jenže výzkumníci z Padovské univerzity zjistili, že při návrhu tohoto systému udělali programátoři amerického softwarového gigantu celou řadu chyb, kvůli čemuž je naopak možné spustit škodlivé kódy, které jinak restrikce CFG zakazují.

Zjednodušeně řečeno tedy kyberzločinci kvůli chybnému návrhu mohou propašovat na napadený počítač viry nebo klidně i mohou celý stroj ovládnout na dálku. A to překvapivě prostřednictvím funkce, která měla uživatele naopak chránit.

Vědečtí pracovníci již takový útok dokázali demonstrovat v praxi. Detaily samotného průniku však tají, aby nedali hackerům přesný návod, jak takové nájezdy na sestavy běžných uživatelů provádět.

Na aktualizaci se pracuje

Podle serveru MS Power User už se celým případem zabývá i samotný Microsoft, který byl výzkumníky na trhliny v zabezpečení upozorněn. Aktualizaci se chystá vydat v horizontu maximálně několika týdnů.

To jinými slovy ale znamená, že chránit se uživatelé v současné době nemohou. Záplata zatím chybí a trhliny v podstatě otevírají zadní vrátka do systému, na která jsou i antivirové programy krátké.

Uklidněním může být alespoň fakt, že přesný návod na úspěšný útok – tedy na to, jak zneužít chybu – zatím kyberzločinci nemají.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám