Hlavní obsah

Nebezpečí číhá na síti. Škodlivých kódů dramaticky přibylo

Novinky, lez

V roce 2019 dramaticky přibylo unikátních škodlivých kódů, odhaleno jich bylo přesně 24 610 126. V meziročním srovnání jde o nárůst zhruba o osminu, neboť loni bylo odhaleno 21 643 946 unikátních škodlivých objektů. Upozornili na to bezpečnostní experti z antivirové společnosti Kaspersky, kteří všechny odhalené viry důkladně zanalyzovali.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Nejčastěji se na síti šířily soubory web skimmers. Jen pro zajímavost, v meziročním srovnání zaznamenaly 187% růst. Celkově antiviry Kaspersky zaznamenaly 510 000 unikátních souborů se skimmery.

Tyto webové skripty na napadeném stroji skrytě načítají data – většinou s reklamním sdělením. On-line skimmery ale mohou být daleko nebezpečnější, než by se mohlo na první pohled zdát. Útočníci totiž mohou vložit do stránek napadených internetových obchodů řádky kódu, prostřednictvím kterých se následně zmocní údajů platebních či kreditních karet.

Zákeřný trojský kůň masivně útočí v Česku

Bezpečnost

Zneužívají objevené chyby

„Zvýšené riziko jsme zaznamenali v případě zero-day exploitů. Ty kyberzločincům umožňují provádět sofistikované útoky prostřednictvím zranitelností produktů,“ komentoval Vyacheslav Zakorzhevsky, vedoucí anti-malwarového týmu ve společnosti Kaspersky.

Výrazný nárůst byl patrný také u trojských koní, zatímco těžařských virů integrovaných ve webových stránkách podle analýzy o polovinu ubylo. Těžařské viry využívají počítačoví piráti k tomu, aby potají zneužívali výkon napadeného stroje k těžbě virtuálních měn.

„I přesto se ale řada z nich nachází mezi top 20 malwarovými hrozbami, například Trojan.Script.Miner.gen, Trojan.BAT.Miner.gen či Trojan.JS.Miner.m,“ podotkl Zakorzhevsky.

Hackerským útokům čelilo MZV, volební web i nemocnice

Bezpečnost

Těžařských virů na PC ubylo

Podle něj se také o 59 % propadl počet programů skrytě těžících kryptoměny na uživatelských počítačích – jde tedy o škodlivé kódy, které nečíhají na webových stránkách, ale ukrývají se přímo na napadeném počítači. Jejich množství v průběhu roku kontinuálně klesalo a zastavilo se na celkových 2 259 038.

O polovinu letos v porovnání s předchozím rokem ubylo také unikátních škodlivých URL. Za tuto změnu je odpovědný právě pokles skrytých webových těžařských virů.

Může se vám hodit na Seznamu:

Reklama

Související témata:

Související články

Vyděračské viry se nevyhýbají ani Česku

Vyděračské počítačové programy, tzv. ransomware, napadly ve 3. čtvrtletí v Česku 0,6 procenta všech organizací. Je to o polovinu méně než v prvním čtvrtletí....

Výběr článků

Načítám