Hlavní obsah

Na virtuálních mincích vydělávají kyberzločinci desítky miliónů korun

Novinky, ort

Nejrůznější virtuální měny jsou v hledáčku kyberzločinců již delší dobu. Teprve nyní se však ukázalo, jak výhodné je pro hackery využívat výkon napadených počítačů. Sofistikovaný útok jim může přinést klidně i desítky miliónů korun. Upozornil na to výzkumný tým antivirové společnosti Check Point.

Foto: Kacper Pempel, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Bezpečnostním expertům se podařilo rozkrýt jednu z vůbec největších podvodných kampaní těžících kryptoměny. Útočník či útočníci šířili internetem malware XMRig, který se jim podařilo propašovat na blíže neupřesněný počet počítačů s operačním systémem Windows. Podle nejstřízlivějších odhadů se však oběti počítají na desítky tisíc.

Výkon napadených strojů pak kyberzločinci využívali k tomu, aby těžili kryptoměnu Monero. A za pouhých pár týdnů takto získali údajně více než tři milióny dolarů, tedy v přepočtu přes 62 miliónů korun.

Jak vyplývá ze zprávy Check Pointu, stopy útoku vedou do Číny. Vystopovat útočníky se ale s největší pravděpodobností nepodaří, neboť dohledat transakce ve virtuálních měnách je ve většině případů nemožné.

Zaměřují se na servery

Podobný útok přitom podle bezpečnostních expertů není ojedinělý. V poslední době se navíc útočníci stále častěji zaměřují na výkonné servery, které přece jen pracují při citelně rychlejším tempu než obyčejné počítače a kyberzločinci tak při útoku mohou těžit kybernetické mince daleko rychlejším tempem.

"Společnosti investují mnoho úsilí a peněz do vytvoření výkonných serverů, které podporují kritické podnikové operace. Ale jak jsme už dříve viděli, vzhledem k ziskovosti kryptoměn jsou nyní tyto výpočetní zdroje cílem kyberpodvodníků," prohlásil Petr Kadrmas, Secuity Engineer Eastern Europe ve společnosti Check Point.

Jak je z řádků patrné, navzdory poklesu hodnoty jednotlivých kryptoměn v posledních týdnech jsou podobné útoky pro kyberzločince stále velmi atraktivní.

Výzkumníci společnosti Check Point uvedli, že škodlivé kódy těžící kryptoměny ovlivnily v prosinci 55 % organizací po celém světě. Bezpečnostní experti navíc zjistili, že kódy pro těžbu kryptoměn byly záměrně vkládány i do některých velmi navštěvovaných a známých webových stránek, zejména zaměřených na streamování médií a sdílení souborů, aniž by o tom uživatelé byli informováni.

Lidé mohou těžit sami
Virtuální měny se těší tak velké popularitě především pro relativně rychle rostoucí kurzy, a to i navzdory dramatickým poklesům. Popularitě nicméně nahrává také fakt, že za pořízení virtuálních mincí nemusí uživatelé zaplatit ani korunu.Pokud mají dostatečně výkonný počítač, mohou si nainstalovat speciální software a s jeho pomocí kryptoměny doslova těžit – tento program totiž používá předem nastavené výpočty, jejichž výsledkem je zisk virtuálních mincí. Za ty je pak možné nakupovat prakticky cokoli.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám