Hlavní obsah

Na kvíz na Facebooku se nachytalo 120 miliónů lidí. Data byla zneužita

Novinky, mif

Facebook je v posledních měsících ostře sledovaný kvůli různým únikům dat uživatelů. Postupně se navíc ukazuje, že data uživatelů zneužívaly další a další aplikace. Na kvíz o princeznách z pohádek ze studia Disney se nachytalo na 120 miliónů lidí, upozornil server The Hacker News.

Foto: Novinky.cz s thehackernews.com

Článek

Za aplikací, která zneužívala data uživatelů, nestálo přímo studio Disney, ale další společnost, jež jednoduše využila popularitu známých kreslených postaviček. Právě proto se účastnilo kvízu tolik lidí.

Tato na první pohled neškodná aplikace, která pochází od společnosti NameTests, vysála soukromá data z až 120 miliónů profilů na Facebooku. Únik dat se týká všech lidí, kteří odpověděli na otázku „Která Disney princezna jsi ty?“.

Aplikace navíc mohla od uživatelů získat nejen informace z Facebooku, ale také z dalších webů, ke kterým byl uživatel přihlášen ve stejném prohlížeči. K čemu přesně společnost získaná data využívala, není zatím jasné.

Jisté je nicméně to, že nejde rozhodně o výjimečný případ. Facebook totiž podobným způsobem zpřístupnil data uživatelů desítkám dalších společností, jak zástupci firmy přiznali.

Boj o Bílý dům

Facebook je v posledních měsících pod drobnohledem úřadů i ochránců osobních dat. Celá kauza vypukla v polovině března, kdy se ukázalo, že data zhruba 87 miliónů uživatelských účtů na Facebooku zneužila právě společnost Cambridge Analytica. A to při vývoji softwarových nástrojů pro podporu kampaně Donalda Trumpa během volby amerického prezidenta.

Cambridge Analytica měla oficiálně vyvíjet program pro předpověď preferencí voličů, ve skutečnosti však bylo snahou firmy ovlivnit jejich rozhodování. Aplikace totiž čerpala privátní data z profilů desítek miliónů uživatelů a celý systém následně utvářel profil voličů, mezi které pak cíleně distribuoval politickou reklamu.

Facebook zároveň oznámil, že údaje prakticky všech uživatelů ze stejnojmenné sociální sítě se mohly relativně snadno dostat do nepovolaných rukou.

Bylo to dáno tím, že Facebook umožňoval prakticky od svého vzniku hledat osoby podle e-mailu či telefonu, což mohli takzvaní sběrači dat zneužít. Tato funkce byla již zablokována. [celá zpráva]

Anketa

Vyplňujete na Facebooku kvízy?
Ano, často.
2,4 %
Ano, občas.
22,4 %
Zásadně ne.
75,2 %
Celkem hlasovalo 85 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám