Hlavní obsah

Na Čechy se valí podvodné e-maily, autoři se vydávají za finanční úřad

Novinky, mif

Jako lavina se českým internetem začaly šířit podvodné e-maily, ve kterých se útočníci vydávají za zaměstnance finančního úřadu. Příjemce straší daňovým nedoplatkem, ve skutečnosti ale chtějí důvěřivce okrást. Finanční správa před nevyžádanými phishingovými zprávami varovala.

Foto: Miloslav Fišer, Novinky

Podvodníkům jde o peníze.

Článek

Kyberzločinci využívají toho, že s příchodem nového roku bude celá řada Čechů řešit svoje daňové povinnosti za uplynulý rok. V nevyžádaných e-mailech je vyzývají k tomu, aby nedoplatek promptně uhradili na uvedený bankovní úřad, který však nepatří finančnímu úřadu.

Špičkový mobil za 38 korun? Lepší je neklikat

Bezpečnost

„Čísla účtů finanční správy jsou zveřejněna na webu finanční správy, kde je možné si je zkontrolovat. Navíc účty Finanční správy jsou vždy u ČNB s kódem banky 0710,“ upozornili pracovníci správy s tím, že e-maily posílané finanční správou mají vždy tvar domény @fs.mfcr.cz.

Jak je z řádků výše patrné, jde tedy o klasický případ phishingu. Tuto útočnou techniku je možné přeložit do češtiny jako rybaření. Útočníci si totiž podobně jako rybáři skutečně počínají, trpělivě vyčkávají na své oběti, aby je mohli nalákat na nějakou návnadu – v tomto případě je motivací strach z oplétaček s finančním úřadem.

Uživatelé by na podobné zprávy neměli vůbec reagovat a raději by je měli neprodleně smazat. V žádném případě se nedoporučuje otevírat případné přílohy vložené v e-mailech, ty totiž mohou obsahovat škodlivé kódy, které následně zavirují napadený stroj.

Finanční správa oznámila, že v souvislosti s podvodnými e-maily připravuje podání trestního oznámení na neznámého pachatele.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám