Hlavní obsah

Mobilním hrozbám kraluje škodlivý kód xHelper

Novinky, huj

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vůbec nejrozšířenější hrozbou pro chytré telefony a počítačové tablety s Androidem je škodlivý kód xHelper. Žebříčku mobilních hrozeb kyberbezpečnostní společnosti Check Point kraluje již několik měsíců v řadě za sebou.

Foto: Reuters

Ilustrační foto

Článek

Záškodník zvaný xHelper je víceúčelový trojský kůň, který se zaměřuje výhradně na zařízení s operačním systémem Android. Především tedy na chytré telefony, ale stejně tak se může objevovat také na počítačových tabletech.

Trojské koně stále častěji napadají i mobily

Bezpečnost

„Mobilní trojan xHelper může stáhnout další škodlivé aplikace a zobrazovat škodlivé reklamy,“ varoval Peter Kovalčík, bezpečnostní expert z Check Pointu. Připomněl, že poprvé se záškodník objevil již v březnu loňského roku. Přední příčky žebříčku začal opanovávat ještě před koncem roku.

Na druhou příčku se vyšplhal v uplynulém měsíci adware AndroidBauts, prostřednictvím kterého mohou útočníci získat některé citlivé informace o napadeném zařízení, například IMEI, IMSI či informace o GPS poloze. Tento záškodník navíc umožňuje útočníkům instalovat další aplikace a škodlivé kódy bez vědomí uživatele.

Ovládnou zařízení na dálku

AndroidBauts tedy dovede v mobilním zařízení udělat stejnou neplechu jako Lotoor, který trojlístek nejrozšířenějších hrozeb uzavírá. Je to hackerský nástroj, který zneužívá zranitelnosti v operačním systému Android, aby získal root oprávnění na napadeném zařízení. Díky tomu jej pak mohou útočníci ovládat na dálku.

Na napadený telefon či tablet tedy mohou instalovat libovolné aplikace – a pochopitelně také další viry. Stejně tak ale mohou přistupovat k uloženým datům a odposlouchávat uživatele bez jeho vědomí na dálku.

Reklama

Související články

Zabezpečujeme mobil, tablet i počítač

Chytré telefony, tablety, počítače či notebooky. To jsou zařízení, která našla celá řada lidí pod vánočním stromečkem. Nové přístroje ale zpravidla nejsou...

Špičkový mobil za 38 korun? Lepší je neklikat

Využít zájmu lidí o nejrůznější slevy a soutěže, které kolují běžně internetem, se rozhodli počítačoví piráti. V podvodné nabídce pod hlavičkou operátora...

Výběr článků

Načítám