Hlavní obsah

Mladík chtěl ukrást tajemství Tesly. Past ale sklapla

Novinky, rim

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Reno

Využít vyděračský virus se snažil mladík k odcizení tajných informací z automobilky Tesla. Agenti Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI) sedmadvacetiletého Rusa nicméně dopadli ještě dříve, než se mu podařilo zavirovat firemní síť. Upozornil na to technologický server The Record.

Foto: Lucas Jackson, Reuters

Logo Tesly na vozu Model S

Článek

Nakolik byl ruský mladík zručným hackerem, zatím není jasné. Propašovat vyděračský virus do továrny Tesly na baterie v americké Nevadě se totiž snažil prostřednictvím jednoho zaměstnance, kterého sám kontaktoval.

Za tuto „službičku“ mu nabídl úplatek ve výši jednoho milionu dolarů, tedy bezmála 22 milionů korun. Virus mu naservíroval jak na zlatém podnosu, stačilo ho nahrát do jednoho z počítačů, které jsou připojeny do firemní sítě.

Mladík dostal tři roky natvrdo za hackerský útok

Bezpečnost

Přestože byl úplatek svou výší jistě lákavý, dotčený zaměstnanec ale nic takového neudělal. Místo toho se obrátil na vedení společnosti, následně pak na FBI. Mladý Rus tak záhy skončil s nasazenými želízky.

I když se celý případ stal již loni v létě, texaský soud se jím začal zabývat až nyní. „Pohotová reakce pracovníků podniku a zároveň i FBI zabránila rozsáhlé krádeži dat a zastavila vyděračský plán v jeho počátcích,“ uvedla prokuratura.

Mladík se přiznal

Vyšetřování celého chystaného útoku se velmi urychlilo tím, že se mladík ke svému činu doznal. Ve výpovědi uvedl, že „postupoval na základě pokynů zločinců ze zahraničí“. Po odcizení tajných dat chtěli údajně útočníci Teslu vydírat, že všechna data zveřejní či prodají konkurenci, pokud jim nezaplatí výkupné.

Mladík zároveň uvedl, že o celé akci věděla přímo ruská vláda. FBI ani právníci však s žádným obviněním Kremlu nepřišli, uvedl server BBC.

Za chystání krádeže citlivých dat hrozí mladému Rusovi až deset měsíců vězení.

Hackeři nemají s nemocnicemi slitování. Útočí častěji a chtějí více peněz

Bezpečnost

Jak útočí vyděračské viry

Na napadeném stroji dokážou vyděračské viry z rodiny ransomwaru udělat pěkný nepořádek. Nejprve zašifrují všechna data uložená na pevném disku. Za jejich zpřístupnění pak útočníci požadují výkupné, a to klidně i několik tisíc korun.

Kyberzločinci se zpravidla snaží v majiteli napadeného stroje vzbudit dojem, že se ke svým souborům dostane po zaplacení pokuty. Ta byla údajně vyměřena za používání nelegálního softwaru apod. I proto jim celá řada lidí již výkupné zaplatila.

Zaplatit zpravidla chtějí v bitcoinech, protože pohyby této virtuální měny se prakticky nedají vystopovat. A tím logicky ani nelegální aktivita počítačových pirátů.

Ani po zaplacení výkupného se ale uživatelé ke svým datům nemusí dostat. Místo placení výkupného je totiž nutné virus z počítače odinstalovat. Zpřístupnit nezálohovaná data je už ale ve většině případů nemožné.

Reklama

Související témata:

Související články

Čechy terorizuje spyware. Jak se bránit?

Několik posledních měsíců české uživatele doslova terorizuje spyware, tedy škodlivé kódy zaměřující se na krádeže hesel. V únoru dokonce stáli tito nezvaní...

Emotet padl. Žezlo převzal trojský kůň Trickbot

Na konci ledna se tým bezpečnostních expertů z několika různých států – v přední řadě s FBI a Europolem – pochlubil, že rozbil síť zotročených počítačů (tzv....

Výběr článků

Načítám