Hlavní obsah

Koronavirus nahrává hackerům, podnikli již přes 180 tisíc útoků

Novinky, bri

Na desetitisíce počítají bezpečnostní experti útoky, které se uskutečnily z webů s tematikou koronaviru. Nezvyklý zájem lidí o pandemii hackerům totiž krásně hraje do karet. Upozornili na to výzkumníci z antivirové společnosti Avast.

Foto: Anton Vaganov, Reuters

Dezinfekce prostor v souvislosti s koronavirem. (Ilustrační foto)

Článek

Dohromady bylo v globálním měřítku zachyceno již více než 180 000 útoků z falešných webů s koronavirovou tematikou. Nájezdy kyberzločinců se přitom nevyhýbají ani českým uživatelům, v tuzemsku jich totiž bylo zaznamenáno zhruba 1500, zjistil Avast.

Před tématy souvisejícími s koronavirem varovali již minulý měsíc experti z kyberbezpečnostní společnosti Check Point. Ti si všimli toho, že dramaticky narostl počet registrací nových domén s touto tematikou.

Domény související s koronavirem se kupují ve velkém. Nelení ani kyberzločinci

Bezpečnost

Desetinásobný nárůst registrací

Zatímco na konci loňského roku, kdy se začal koronavirus šířit, se registrovaly maximálně desítky domén týkajících se koronaviru, od začátku ledna jich bylo zaregistrováno již více než 16 000.

„Jen za poslední tři týdny v březnu zaznamenal výzkumný tým Check Point Research obrovský nárůst nově registrovaných domén. Průměrný počet nových domén je téměř 10krát vyšší v porovnání s předchozími týdny,“ konstatoval Petr Kadrmas, Security Engineer Eastern Europe ve společnosti Check Point.

Všechny registrace pochopitelně nepatří výhradně počítačovým pirátům, ale podstatná část z nich ano. Útočníci totiž spoléhají na to, že lidé budou na internetu hledat co nejvíce informací týkajících se viru a že tedy prostřednictvím vyhledávačů, odkazů na sociálních sítích nebo v nevyžádaných e-mailech zabloudí i na jejich stránky.

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

Škodlivé weby slibují exkluzivní informace

„Zjistilo se, že 0,8 % těchto domén bylo škodlivých, což odpovídá 93 webovým stránkám. A dalších 19 % bylo podezřelých, šlo tedy o více než 2200 webových stránek,“ konstatoval bezpečnostní expert.

Útočníci se zpravidla snaží nalákat důvěřivce na exkluzivní informace. Místo nich ale na podvodných webech číhá škodlivý kód. Tímto způsobem se například v uplynulých týdnech šířil trojský kůň Emotet. Ten otevíral útočníkům zadní vrátka do napadeného stroje, aby do něj útočníci mohli propašovat další nezvané návštěvníky.

Výjimkou není ani to, když se prostřednictvím podvodných webů snaží kyberzločinci vylákat z důvěřivců osobní údaje či peníze.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám