Hlavní obsah

Kolik je vlastně sociálních sítí?

Novinky, Pavel Hrdina (zdroj ESET)

Na tuto otázku není možné nalézt přesnou odpověď, protože se jejich počet každým dnem mění. Na celém světě jsou jich řádově stovky pro uživatele nejrůznějších zájmů a národností. V České republice, kde existuje i několik ryze českých sociálních sítí, má stejně jako ve většině zemí světa nejvíce uživatelů Facebook.

Foto: sxc.hu

ilustrační foto

Článek

V České republice jich je něco kolem 3,8 milionů, čímž se řadíme na 43. místo v počtu uživatelů na světě. Tento počet znamená, že víc než polovina lidí, kteří pravidelně používají internet, mají i svůj profil na síti Marka Zuckerberga.

Druhou nejrozšířenější sociální sítí je Twitter, mikroblogovací služba s půlmiliardou přihlášených účtů. Zatímco v západní Evropě nebo v Americe je oblíbená mezi teenagery, kteří jejím prostřednictvím sledují své oblíbené zpěváky a herce, v Česku jí používají řádově desítky tisíc uživatelů z řad novinářů nebo odborníků na počítače a marketing.

Světovou trojku je pak Qzone. Že jste o ní nikdy neslyšeli? Pokud nejste z Číny, není se čemu divit. Tato sociální síť vznikla už v roce 2005 a v současnosti ji používají stovky milionů Číňanů. Pokud neumíte čínsky a nemáte v nejlidnatější zemi světa žádné přátele, pravděpodobně nemáte ani důvod ji využívat. Stejně jako ruskou obdobu Facebooku Vkontaktě nebo Orkut, internetovou službu, která je populární v Brazílii a Indii.

Další globálně úspěšnou sociální sítí vedle výše uvedených je Google+. Počet jejich uživatelů se blíží půl miliardě, v úspěšnosti měřené časem, který na ní uživatelé stráví, ovšem za svými konkurenty zaostává. Aktivních uživatelů v ČR je zhruba 100 tisíc a zaměření české Google+ populace se blíží okruhu uživatelů Twitteru. V době, kdy se trh sociálních sítí po boomu v posledních letech začíná stabilizovat, lze očekávat spíše pozvolný růst díky kompatibilitě s ostatními službami Google.

V závodě, ve kterém existuje celá řada úspěšných projektů, ale existují i poražení. Jedním z nich je sociální síť Ping od Apple zaměřená na hudbu, jejíž provoz byl kvůli nízkému zájmu ze strany uživatelů zastaven v září 2012. Nejlépe na tom není ani průkopník celosvětového fenoménu sociálních sítí Myspace, který svůj boj se současnou světovou jedničkou nejspíš nadobro prohrál už v roce 2009.

Určitě stojí za to zvážit, zda ke svému portfoliu používaných sociálních sítí přidat třeba Pinterest, Foursquare, LinkedIn nebo Instagram. Rozhodně byste ale i při všech funkcích, možnostech spojení a sdílení, které tyto sítě nabízejí, neměli zapomínat na reálný svět. A ten se nachází mimo váš počítač nebo mobilní telefon. Nakonec, ještě před nějakými pěti lety jsme dokázali přežít i bez nich.

Reklama

Výběr článků

Načítám