Hlavní obsah

Kdy je člověk nejlínější? Když má vymyslet heslo

Právo, Novinky, Petr Svorník

Lidská mysl je schopná neuvěřitelných výkonů. Když však máme vytvořit heslo ke svému účtu, ocitá se naše představivost v koncích. Zjistili to výzkumníci ze společnosti Keeper (Správce), kteří se zaměřují na počítačovou bezpečnost.

Foto: Pawel Kopczynski, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Odborníci pečlivě prozkoumali deset miliónů hesel, která loni po kybernetických útocích unikla na veřejnost. Jejich závěr by se dal shrnout dvěma slovy: jsme zkrátka nepoučitelní.

Snad ani nepřekvapí, že nejčastějším heslem byla posloupnost „123456“. Ta se umístila na prvním místě už loni a předloni, letos tvořila úctyhodných sedmnáct procent všech uživatelských hesel, uvádějí webové stránky iflscience.com.

Druhé místo obsadilo jen o trochu pracnější „123456789“. Pomyslný bronz pak vyhrálo heslo „qwerty“, ani zde se přitom nejedná o žádný originální výmysl. Uživatelé zkrátka namačkali první znaky, které jim přišly pod ruku - jedná se o prvních šest písmen prvního řádku na klávesnici.

Lidé hesla podceňují

Žebříček jasně ukazuje, že je uživatelé velmi podceňují. A to i přesto, že jde zpravidla o první linii účinné ochrany před odcizením citlivých osobních dat, například pro on-line bankovnictví nebo platby na internetu. S rozšířením notebooků, tabletů a chytrých telefonů navíc lidé provádějí peněžní transakce on-line stále častěji.

Navíc pokud takto jednoduché heslo používají lidé k zabezpečení svého e-mailu, snadno dají útočníkovi přístup k drtivé většině svých internetových služeb. Právě poštovní schránky se totiž využívají k případným obnovám hesla, pokud je zapomenete. A přesně takto může postupovat i počítačový pirát.

Jak má vypadat správné heslo?

O bezpečnosti hesla rozhoduje i jeho délka. Speciální programy hackerského podsvětí dokážou čtyřmístné heslo, složené z číslic od nuly do devítky, prolomit za dvě minuty. Výkon dvoujádrových a čtyřjádrových procesorů totiž dovolí za jednu sekundu prověřit na běžné počítačové sestavě až 100 možných kombinací. [celá zpráva]

Bezpečné heslo by mělo mít minimálně šest znaků a mělo by obsahovat číslice a ideálně velká i malá písmena. Heslo by naopak v žádném případě nemělo být tvořeno jménem uživatele, jednoduchými slovy (jako například „heslo”) nebo pouhou posloupností číslic.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám