Hlavní obsah

Jak vytvořit silné heslo (a nezbláznit se)

Novinky, Pavel Hrdina (zdroj: ESET.cz)

Celá řada internetových stránek vás nenechá založit si vlastní účet, dokud si nevytvoříte tzv. silné heslo. Jeho síla je pak popisována na škále od „slabé“ až po „hustokrutopřísné“. Takto nastavená registrační rozhraní nutí uživatele chytit se do pasti plné čísel a speciálních symbolů. To vede k jedinému - heslo se nedá zapamatovat a jeho zadávání vyžaduje zpravidla pomůcky při každém přihlašování, z nichž nejčastější je papírek popsaný hesly od různých online služeb.

Foto: sxc.hu

ilustrační foto

Článek

Tlak na silná hesla paroduje známý vtip kolující po internetu – „Je mi líto. Vaše heslo musí obsahovat velké písmeno, číslo, nealfanumerický znak, znamení ďáblovo, jméno vyhynulého savce a hieroglyf.“ Naštěstí existuje několik jednoduchých triků, s jejichž pomocí můžete vytvořit heslo, které bude silné a zároveň dobře zapamatovatelné. Pouze takové heslo dokáže potenciálním kyberzločincům a dalším nenechavcům odolat ve snaze nabourat se do vašeho účtu a manipulovat s vašimi daty.

Používejte fráze, ne slova

Používání pouze jednoduchých českých nebo anglických slov je nesmírně nebezpečné. Jsou totiž snadno náchylná vůči tzv. slovníkovým útokům, jejichž prostřednictvím útočník může heslo uhodnout na základě seznamu nejčastějších hesel, která běžní uživatelé používají. Vždy je tedy lepší spojit třeba dvě slova dohromady, a místo „pejsek“ napsat např. „milýpejsek“.

Tento postup ale bohužel funguje jen v omezené míře. Délka je sice užitečná, používané slovníky ovšem běžně obsahují vedle samotných slov právě i často používané fráze. Vyplatí se tedy vhodně kombinovat frázi s dalšími technikami, jako jsou např. nahrazení písmen číslicemi nebo zvláštními znaky, což společně vytvoří vytoužené silné heslo.

Na délce záleží

Na délce hesla záleží, a to dokonce více, než na jeho složitosti – samozřejmě v případě, že nepoužíváte pouze jedno dlouhé slovo. Hesla s větším množstvím znaků jsou ze své podstaty bezpečnější. Krátká věta jako „polivkanaveceri“ je poměrně jednoduchá, obsahuje ale 15 znaků a je velmi těžké ji uhodnout – existuje totiž 1 677 259 342 285 730 000 000 možností na vytvoření hesla ve shodné délce. Každý znak, o který heslo protáhnete, ztíží zločincům práci.

Zkuste falešná osobní data

Je vždy lepší používat falešná osobní data, pokud jste v nich konzistentní. Existují lidé, kteří obhajují používání nesprávných osobních dat jako datum nebo místo narození coby nástroj ke zvýšení bezpečnosti, a to zejména na sociálních sítích nebo prostě všude tam, kde je to vhodné a legální. Existuje totiž riziko, že se znalostí vašich osobních údajů budou mít kyberzločinci více možností, jak se dostat k vašim účtům, datům nebo penězům. Zároveň pozměněnou část data narození nebo adresy můžete použít jako mnemotechnickou pomůcku při tvorbě bezpečného hesla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám