Hlavní obsah

Jak firmy ztrácejí cenná data a phishingová kampaň na iTunes

Novinky, Jan Potůček, eset.cz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Svět bezpečnostních technologií se prudce vyvíjí a s ním i hrozby, kterým musí čelit. Pojďme se podívat na nejdůležitější události uplynulých dní, jak je zachytili bezpečnostní experti společnosti ESET.

Foto: SXC.hu

ilustrační foto

Článek

Zaměříme se na podrobné informace o nejčastějších příčinách ztráty firemních dat, vylepšení dvoufaktorové autentizace společnosti Google, závažný únik dat u společnosti Acer a další phishingovou kampaň zaměřenou na zákazníky společnosti Apple.

Nejčastější důvody ztráty firemních dat

Josep Albors ze společnosti ESET popsal některé z hlavních příčin ztráty firemních dat, spojované s poškozením zařízení – například při pádu z výšky na zem. „Pokud hrozí, že dojde k takové události, která by mohla společnost dostat do vážných problémů, když včas nezareaguje adekvátním způsobem, je nejlepším řešením myslet včas na prevenci a zajistit patřičná opatření pro obnovu ztracených dat v co nejkratší možné době,“ říká Josep Albors.

Google zjednodušil dvoufaktorovou autentizaci

Společnost Google oznámila, že výrazně zjednodušila proces ověřování identity pomocí dvoufaktorové autentizace. Uživatelům bude na jejich zařízení chodit dotaz, zda se pokoušejí připojit na svůj účet. Jediné, co budou muset udělat, je potvrzení „ano“ nebo „ne“. Nastavení této služby je velmi jednoduché, zároveň jde o vysoce efektivní vyšší úroveň zabezpečení soukromí.

Kyberútoky mají být zahrnuty do mezinárodního humanitárního práva

Nejnovější zpráva Globální komise pro správu internetu uvádí, že závažnost dopadů kybernetických útoků začíná být tak velká, že by měly být zahrnuty do mezinárodního humanitárního práva. Podle autorů zprávy je vzájemné propojení zařízení využivajících internet a samotné ekonomiky tak velké, že potenciální dopad kybernetického útoku vyvolaného vládou některého státu by byl obrovský.

Zakladatel Facebooku Mark Zuckerberg si přelepuje páskou webkameru

Selfie snímek zakladatele Facebooku Marka Zuckerberga pořízený u příležitosti dosažení mety 500 miliónů uživatelů měsíčně u sociální sítě Instagram vyvolal nečekané diskuse. Ukázalo se, že šéf Facebooku je velmi opatrný, pokud jde o jeho bezpečnost a soukromí – notebook v pozadí, který velmi pravděpodobně patří právě Zuckerbergovi, měl přelepenou webkameru i audio vstup.

Acer zaznamenal závažný únik dat

Prakticky každý den se dozvídáme o nových případech závažných úniků citlivých dat. Nejnovější obětí hackerů se stala společnost Acer, která podle médií podala podnět kalifornskému Úřadu generálního prokurátora kvůli narušení databáze svých zákazníků. Předpokládá se, že útok mohl ovlivnit až 34 500 klientů Aceru.

Hackeři tvrdí, že zavirovali databázi iTunes

Kyber zločinci se opět zaměřili na zákazníky společnosti Apple a pokusili se proniknout do jejich účtů, aby získali informace o online platbách. Nejnovější případ se týká podvodného varování před virem v databázi obchodu iTunes. Bezpečnostní expert Graham Cluley popsal, že oběti útoku jsou vyzvány, aby „znovu ověřily údaje o účtu“ a zadali přihlašovací údaje, osobní data a nakonec i informace o platbách v tomto eshopu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám