Hlavní obsah

IPhony měly vážné bezpečnostní nedostatky. Mohli je zneužít hackeři

Novinky, mif

Poslední dva roky obsahovaly chytré telefony iPhone rozsáhlé bezpečnostní nedostatky, které mohli relativně snadno zneužít počítačoví piráti. Ti se prostřednictvím trhlin mohli dostat k citlivým datům uživatelů bez jejich vědomí. Upozornil na to server CNBC.

Foto: Shannon Stapleton, Reuters

Zleva: iPhone XS a XS Max

Článek

Zranitelnost v operačním systému iOS, který využívají právě smartphony s logem nakousnutého jablka, objevili bezpečnostní výzkumníci ze skupiny Project Zero. Za ní stojí americký konglomerát Alphabet, v jehož portfoliu je například i Google.

V chytrých telefonech mohli udělat útočníci kvůli trhlinám pěknou neplechu. „Stačilo navštívit hacknutou stránku, čímž útok započal. V případě úspěšné infiltrace byl na telefon oběti nainstalován špionážní software,“ uvedl k celé kauze britský bezpečnostní odborník ze skupiny Project Zero Ian Beer.

Kyberzločinci tak touto cestou mohli získat přístup k uloženým fotografiím, informacím o poloze telefonu, ale například také ke soukromým zprávám, kontaktům, výpisům hovorů a dalším citlivým údajům. Zda se nějakému hackerovi skutečně podařilo trhlinu zneužít, nebo zda ji bezpečnostní výzkumníci objevili jako první, není zatím jasné.

Opravit rozsáhlé bezpečnostní nedostatky se podle serveru BBC podařilo společnosti Apple již v únoru letošního roku. O případu nicméně média informovala až nyní. Výzkumníci se totiž doposud snažili držet všechny informace pod pokličkou, aby dali uživatelům dostatek času aktualizovat svá zařízení a bránit se tak případným útokům.

S ohledem na možná bezpečnostní rizika by měli majitelé iPhonů co nejdříve aktualizovat na nejnovější verzi operačního systému iOS.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám