Hlavní obsah

Internetové bankovnictví bylo zablokováno. Podvodníci posílají stále sofistikovanější e-maily

Novinky, mif

Phishingové útoky jsou v posledních týdnech na vzestupu. A co hůř, je stále složitější poznat, že se skutečně jedná o podvod. V jednom z posledních zachycených se útočníci vydávají za bankéře a tvrdí příjemcům podvodného e-mailu, že bylo jejich internetové bankovnictví zablokováno.

Foto: Novinky

Ukázka podvodného phishingového e-mailu

Článek

Phishing je mezi počítačovými piráty velmi oblíbený. Kyberzločinci hromadně rozešlou falešné e-maily co nejvíce lidem a čekají, kdo se nachytá – vyčkávají úplně stejně jako rybář s udičkou na svůj úlovek.

Problém je ale v tom, že současné vlny útoků jsou poměrně sofistikované, a tak není vůbec snadné je odhalit. Ještě před pár lety byly phishingové zprávy plné chyb, a i méně zkušeným uživatelům bylo na první pohled jasné, že se jedná o podvod.

Váš účet byl zablokován, zkoušejí podvodníci napálit důvěřivce. Připraví je o peníze

Bezpečnost

V současnosti tomu tak ale již není, jak dokazuje jeden z posledních zachycených podvodů. „Vážený kliente, z bezpečnostních důvodů, jsme Vám byli nuceni omezit přístup ke službám internetového a mobilního bankovnictví,“ tvrdí útočníci ve zprávě.

Stát se tak mělo údajně prostřednictvím platby provedené z neznámé přihlašovací lokace. Kybernetičtí nájezdníci doufají, že se jim podaří příjemce takového e-mailu vyděsit natolik, aby klikl na přiložený odkaz pro „ověření bankovního účtu“.

Foto: Novinky

Ukázka podvodného phishingového e-mailu

Na podvodných stránkách, které v tomto případě imitují bankovnictví RaiffeisenBank, pak vlastně lidem ani nemusí přijít divné, že po nich chce banka – respektive útočník – zadat detailní informace o jejich bankovním účtu, platební kartě a k tomu ještě hromadu osobních údajů.

V podstatě jediným vodítkem, že jde o phishingový útok, je nesprávná adresa odesílatele v nevyžádaném e-mailu. Pokud si toho uživatelé nevšimnou a data na falešných stránkách vyplní, naservírují svůj bankovní účet kyberzločincům jak na zlatém podnosu.

Mohou si vzít klidně i půjčku

S takovými informacemi již kyberzločincům nebrání nic v tom, aby vysáli lidem peníze na jejich bankovním účtu. Připravit je mohou klidně i o peníze, které ani na účtu nemají. Řada bank totiž nabízí v rámci internetového bankovnictví statisícové půjčky, které je možné získat doslova na pár kliků.

Pokud uživatelé sedli kyberzločincům na lep, je nutné co nejrychleji kontaktovat svou banku a zablokovat platební kartu. Samozřejmostí by měla být i změna hesla.

Podobných útoků je daleko více. V tomto týdnu se například kyberzločinci snažili podobným způsobem získat citlivé osobní údaje po uživatelích pod hlavičkou Applu. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám