Hlavní obsah

Internet věcí představuje velké riziko, ukazují nově objevené chyby

Novinky, ort

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bezpečnostní experti pravidelně upozorňují na to, že je potřeba věnovat velkou pozornost nejen zabezpečení počítačů a mobilů, ale také zařízením pro internet věcí. Na vlastní kůži se o tom přesvědčili majitelé zařízení SmartThings Hub, byly v něm totiž objeveny závažné trhliny.

Foto: archív výrobce

Samsung SmartThings Hub slouží k ovládání přístrojů v chytré domácnosti.

Článek

Za zkratkou IoT (Internet of Things, česky internet věcí) se ukrývá označení pro chytré přístroje, které jsou schopny připojovat se na internet a komunikovat mezi sebou prostřednictvím této celosvětové počítačové sítě.

Typicky jde například o zařízení, která umožňují sledování či ovládání některých funkcí na dálku. Připojit se k nim je možné prostřednictvím chytrého telefonu nebo počítačového tabletu přes internet, i když je uživatel na druhém konci planety.

Celosvětovou počítačovou síť mohou tímto způsobem využívat nejrůznější rekordéry, meteorologické stanice, ale klidně také chytré žárovky, u kterých je možné upravovat teplotu světla.

Aktualizace je již k dispozici

Mezi zařízení pro internet věcí se řadí také SmartThings Hub od společnosti Samsung, který slouží ke správě chytrých prvků domácnosti. Právě v něm ale byly nyní objeveny vážné bezpečnostní trhliny.

Zranitelnosti umožňovaly spouštět systémové příkazy nebo libovolný jiný kód. Útočník tak mohl například přistupovat k citlivým informacím z připojených zařízení nebo sledovat uživatele prostřednictvím kamer v domácnostech či vypnout detektory pohybu.

Zda se nějakým hackerům podařilo skutečně objevené zranitelnosti zneužít, není v tuto chvíli jasné. Všichni uživatelé, kteří ještě u zařízení neaktualizovali firmware (ovládací software) na nejnovější verzi, jsou však vystaveni riziku. Objevené chyby opravuje aktualizace ve verzi 0.22.14.

Na zařízení pro internet věcí se hackeři zaměřují stále častěji. Nejčastěji se je snaží nakazit nějakým sofistikovaným virem, prostřednictvím kterého je budou moci ovládat na dálku. Sítě takto zotročených zařízení jim pak mohou sloužit například k rozesílání nevyžádané pošty.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám