Hlavní obsah

Internet věcí jako bezpečnostní problém. Chytrá elektronika bude stát za čtvrtinou útoků

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Do roku 2025 bude více než čtvrtina všech počítačových útoků proti podnikům založena na internetu věcí (IoT). Důvodem je to, že výrobci zanedbávají u těchto zařízení kvalitní zabezpečení, většinou kvůli úspoře nákladů. Uživatelé pak podceňují nebo vůbec neřeší aktualizace. Shodli se na tom účastníci konference HackerFest 2019.

Foto: Kacper Pempel, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Hlavní část IoT tvoří a budou tvořit domácí inteligentní zařízení. Čeká nás ale velký nárůst připojených zařízení ve veřejném prostoru v rámci tzv. inteligentních měst, významné je také využití čidel a autonomních přístrojů v průmyslu a energetice.

"Autoři tzv. chytrých zařízení neřeší jejich zabezpečení zrovna chytrou cestou. Zjednodušená verze komunikačních protokolů moc hezky zjednodušuje útoky, cesty pro úspěšný průlom do systémů otevírá také chybějící aktualizace jejich zabezpečení. A protože pro průnik do celého, třeba dobře zabezpečeného podnikového systému, útočník využívá ty nejslabší články, svět připojených zařízení mu poskytuje velké možnosti," uvedl IT expert William Ischanoe.

Internet věcí, tedy sítě pro komunikaci různých zařízení mezi sebou, v současné době zažívá bouřlivý rozvoj. Zatímco v roce 2015 bylo podle údajů společnosti Gartner celosvětově do IoT připojeno 3,8 miliardy zařízení, letos to bude už 8,3 miliardy a do roku 2025 se předpokládá nárůst na 21,5 miliardy.

Může se vám hodit na Seznamu:

Co je internet věcí?

Za zkratkou IoT (Internet of Things, česky internet věcí) se ukrývá označení pro chytré přístroje, které jsou schopny připojovat se na internet a komunikovat mezi sebou prostřednictvím této celosvětové počítačové sítě.

Typicky jde například o zařízení, která umožňují sledování či ovládání některých funkcí na dálku. Připojit se k nim je možné prostřednictvím chytrého telefonu nebo počítačového tabletu přes internet, i když je uživatel na druhém konci planety.

Celosvětovou počítačovou síť mohou tímto způsobem využívat nejrůznější rekordéry, meteorologické stanice, ale klidně také chytré žárovky, u kterých je možné upravovat teplotu světla.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám