Hlavní obsah

Internet Explorer a Windows mají kritické bezpečnostní trhliny

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Společnost Microsoft uvolnila podle plánu pravidelný balík aktualizací pro své softwarové produkty. Celkem šest záplat opravuje 11 zranitelností, čtyři z nich přitom americký softwarový gigant považuje za kritické. Lidé by tak s jejich aktualizací neměli zbytečně otálet.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Čtyři kritické chyby se týkají Windows, Internet Exploreru a rozhraní .NET Framework. Trhliny mohou počítačoví piráti zneužít ke vzdálenému spuštění libovolného programu na napadeném počítači – například nějakého viru nebo trojského koně.

Jako důležitá je pak označena jedna ze zbývajících oprav, která se týká kancelářského balíku Office. A to i přesto, že ta také umožňuje vzdálené spuštění kódu útočníka.

Všechny aktualizace mohou lidé stahovat prostřednictvím služby Windows Update přímo v operačním systému. Společně s opravami je možné stahovat také novou verzi Nástroje pro odstranění škodlivého softwaru, která je k dispozici pro 32bitové i 64bitové operační systémy.

Windows Vista bez aktualizací

Kromě vydání nových aktualizací Microsoft v úterý také ukončil mainstreamovou podporu Windows Vista. Od nynějška tak uživatelé budou pro tento operační systém stahovat už jen bezpečnostní aktualizace, a to následujících pět let.

Pro operační systém Windows XP již mainstreamovou podporu americký softwarový gigant ukončil, a za dva roky, v dubnu 2014, plánuje přestat zákazníkům nabízet i rozšířenou podporu. Stejně tak nebudou již aktualizace vycházet pro kancelářský balík Office 2003.

Aktualizace Windows

Podporu operačních systémů Microsoft rozděluje do dvou kategorií. Takzvanou mainstreamovou, v rámci které jsou vydávány všechny bezpečnostní aktualizace, opravy běžných chyb, případně mohou být přidávány nové funkce a programy. Rozšířená podpora pak počítá už jen s opravami nebezpečných trhlin v systému.

Microsoft aktuálně nabízí operační systém Windows 7, pro který dodává mainstreamovou podporu až do roku 2015. S opravami bezpečnostních děr v sedmičkách počítá americký softwarový gigant až do roku 2020. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám