Hlavní obsah

Hra Abstractism těžila na PC kyberměny. Bez vědomí majitele

Novinky, mif

Český Národní bezpečnostní tým CSIRT.CZ varoval před hrou Abstractism, kterou bylo možné zakoupit v internetovém obchode Steam od společnosti Valve. Tento titul totiž obsahoval nezvaného návštěvníka, který nadmíru zatěžoval napadený stroj a vydělával tak tvůrcům nemalé peníze.

Foto: Miloslav Fišer, Novinky

Podvodníkům šlo jednoznačně o peníze.

Článek

Hru nabízeli tvůrci na Steamu za symbolickou částku 49 centů, tedy v přepočtu zhruba deset korun. V plánu však měli vydělat si daleko více.

„Společnost Valve stáhla ze Steam Store hru Abstractism poté, co se objevilo obvinění, že tato hra zneužívá počítače hráčů k těžbě kryptoměn,“ uvedl Pavel Bašta, bezpečnostní analytik CSIRT.CZ, který je provozován sdružením CZ.NIC.

Foto: repro Steam

Hra Abstractism v obchodě Steam

Kybeměny směnili za skutečné peníze

Právě skript ke skryté těžbě krytoměn vydělával útočníkům potají peníze. Uživatelé si během hraní mysleli, že jejich hardware vytěžuje právě daný titul. Ve skutečnosti však na pozadí běžely výpočty, prostřednictvím kterých získávali tvůrci kybernetické měny. Ty následně mohli směnit za skutečné peníze.

„Hra je také podezřelá z duplikování drahých předmětů z jiných videoher a z pokusů o prodej falešného zboží na komunitním obchodu Steamu,“ doplnil Bašta.

Pomáháte pirátům vydělat? Kyberměny se těží na miliardě počítačů bez vědomí uživatelů

Počítačové viry bylo ještě před pár lety možné odhalit zpravidla na první pohled. V počítači totiž dělaly tak velkou neplechu, že si jich uživatel všiml hned.

Proti tomu moderní škodlivé kódy se snaží zůstat co nejdéle v anonymitě a vydělávají kyberzločincům velké peníze. Podle aktuálně zveřejněné analýzy AdGuard těží viry potají kybernetické mince na více než miliardě počítačů.

To je dramatický nárůst, ještě podle říjnové statistiky totiž bylo podobnými škodlivými kódy napadeno pouze půl miliardy strojů. Za pouhé dva měsíce se tak počítačovým pirátům podařilo infikovat další stovky miliónů počítačů. [celá zpráva]

Kolik lidí si tuto hru stáhlo, není zatím jasné. Všichni uživatelé by však z bezpečnostních důvodů měli raději titul Abstractism ze svých počítačů odinstalovat.

Reklama

Výběr článků

Načítám