Hlavní obsah

Hackeři ukradli stovky milionů korun. Británie zatkla tři podezřelé

Londýn/Valletta

Britská kriminální policie zatkla tři podezřelé z kybernetického útoku na maltský finanční ústav Bank of Valletta z loňského února. Informoval o tom o víkendu server ZDnet. Hackerům se tehdy podařilo přes noc ukrást z banky asi 13 milionů eur (tehdy 335 milionů Kč), z nichž zhruba 26 milionů korun skončilo na účtech v České republice.

Foto: Kacper Pempel, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Policie zadržela muže ve věku 17 a 22 let v Londýně a 39letého muže v Belfastu v Severním Irsku. Všichni tři čelí obvinění z praní špinavých peněz. Zatím není jasné, zda jsou ústředními postavami bankovní loupeže, nebo zda jen pomáhali hackerům zlegalizovat ukradené peníze.

Zločinci v noci na 14. února 2019 nasadili do serveru maltské banky zákeřný software, který vyvedl značné sumy na účty v Británii, Spojených státech, České republice a Hongkongu. Na loupež ráno přišli zaměstnanci banky, jedné z největších na Maltě. Banka pak dočasně zavřela veškeré své pobočky, stejně jako internetové bankovnictví. Zároveň začala vymáhat své peníze od bank, kam podvodné transakce směřovaly.

Milion dolarů nestačil. Apple zaplatí hackerům ještě více

Software

Podle britské policie dorazilo na účet zadržených mužů asi 950 000 eur (téměř 24 milionů Kč). Jen o několik hodin později, než se maltské bance mohlo podařit vyjednat navrácení ukradených peněz zpět na své účty, začali podezřelí peníze vybírat z bankomatů a kupovali za ně luxusní zboží. Britští kriminalisté zaznamenali transakce v luxusních obchodních střediscích či například nákup hodinek značky Rolex za 110 000 liber (3,3 milionu Kč), auta značky Jaguar či vozu Audi A5.

Ředitel českého Finančního analytického úřadu (FAÚ) Libor Kazda loni v únoru uvedl, že úřad neví, proč si zločinci vybrali pro převod ukradených peněz také účty v České republice.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám