Hlavní obsah

Hackeři ukradli přes 150 miliónů korun. Policie nakonec dopadla jejich šéfa

Kyjev

Ukrajinská policie dopadla vůdce nebezpečné hackerské skupiny, která bankovním systémům po celém světě způsobila škody za stovky miliónů dolarů. Oznámila to agentura Unian. Úřady jméno zadrženého nezveřejnily, podle ukrajinských médií jde o šéfa skupiny Avalanche Gennadije Kapkanova.

Foto: Novinky

Ilustrační foto

Článek

Sdružení hackerů Avalanche podle ukrajinských expertů organizuje kybernetické útoky sedm let, na dopadení jeho členů pracuje policie 30 zemí světa. Kapkanova už v listopadu 2016 zadrželi ukrajinští policisté v Poltavě jihovýchodně od Kyjeva, soud ale rozhodl o jeho stíhání na svobodě a hacker krátce nato zmizel.

Podle agentury Unian bude zatčený Kapkanov obviněn z kybernetických útoků, maření soudního rozhodnutí, praní špinavých peněz a finančních podvodů. Hrozí mu trest až patnácti let vězení. Členové skupiny Avalanche čelí trestnímu stíhání i v Německu, kde způsobili škody ve výši nejméně šesti miliónů eur (přes 150 miliónů korun).

Sdružení Avalanche se podle agentury AP specializovalo na metodu takzvaného phishingu, podvodné techniky používané na internetu k získávání citlivých údajů. V minulých letech byly phishingové útoky příčinou 95 procent všech neoprávněných čerpání peněz z účtů bankovních klientů přes kanály elektronického bankovnictví.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám