Hlavní obsah

Hackeři ukradli osobní data bezmála 1000 přeběhlíků z KLDR

– Soul

Osobní data včetně adres bezmála tisíce přeběhlíků ze Severní Koreje ukradli neznámí hackeři, kteří pronikli do jihokorejské databáze agentury pro přesídlení uprchlíků. Podle agentury Reuters to v pátek oznámilo jihokorejské ministerstvo pro sjednocení.

Foto: Pichi Chuang, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Úřady minulý týden zjistily, že hackeři ukradli jména, data narození a adresy 997 severokorejských přeběhlíků. Škodlivým programem známým jako malware infikovali jeden z počítačů centra Hana ve městě Gumi na jihu země.

„Malware byl nastražen v e-mailech, které se posílaly na interní adresy," řekl novinářům zástupce jihokorejského ministerstva pod podmínkou anonymity.

Centrum Hana je jedním z 25 středisek po celé zemi, jejichž cílem je pomoci zhruba 32 000 severokorejských přeběhlíků přizpůsobit se životu v Jižní Koreji. Poskytují mimo jiné zdravotnickou péči a právnické konzultace nebo pomáhají při hledání práce.

Přeběhlíci riskují životy

Přeběhlíci, kteří při útěku před chudobou a politickým útlakem v KLDR riskují životy, poskytují nelichotivý obraz o tamním diktátorském režimu. Severokorejská média je často označují za „lidskou spodinu” a viní jihokorejské tajné služby, že některé z nich unesly.

Soul odmítl potvrdit, zda za útokem hackerů stojí KLDR, a neuvedl ani motiv činu. Případem se nyní zabývá jihokorejská policie.

Severokorejské hackery v minulosti úřady v Jižní Koreji vinily z kybernetických útoků na řadu jihokorejských státních institucí a podniků. Pchjongjang loni ukradl například utajované dokumenty jihokorejského ministerstva obrany a loďařské firmy. KLDR prostřednictvím státních médií odpovědnost za kybernetické útoky popírá.

Obě Koreje se snaží o zlepšení vztahů

Agentura Reuters upozornila, že nynější únik informací přichází v delikátním období pro obě Koreje, které se po letech konfrontace snaží o zlepšení vzájemných vztahů.

Jihokorejské ministerstvo pro sjednocení uvedlo, že zasažené přeběhlíky na únik dat upozornilo a vyjádřilo nad incidentem lítost. Negativní dopady úniku úřad zatím nezaznamenal.

Několik přeběhlíků, včetně těch, kteří se stali hvězdami jihokorejské televize, v minulosti nečekaně zmizelo. Později se objevili zpět v KLDR, ve státních médiích pak Jižní Koreu i zběhy otevřeně kritizovali.

Reklama

Výběr článků

Načítám