Hlavní obsah

Hackeři si nakradli milióny. Nakonec ale udělali hloupou chybu

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Stačilo poslat SMS zprávu a bankomat vydal hackerům peníze. I když to může znít jako sci-fi, před dvěma roky hackeři opravdu přišli na způsob, jak toho docílit. Vše nejprve vypadalo, že jsou tak chytří, že se je nepodaří ani dopadnout. Nakonec ale udělali hloupou chybu a hned několik jich bylo dopadeno.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Skupina hackerů se v uplynulých dvou letech soustředila na bankomaty ve Velké Británii. Útočili především v Londýně a od roku 2014 zvládli ukrást více než 1,5 miliónu liber, tedy bezmála 45 miliónů korun.

Za útoky má být společně s dalšími kumpány zodpovědný třicetiletý rumunský hacker Emanual Leahu. Právě toho už na konci září dopadla anglická policie, informovala o tom až na konci minulého týdne.

Zapomněli na kamery

Sluší se podotknout, že ještě předtím skončila želízka také na rukách dalších dvou hackerů, kteří do kyberzločineckého gangu patřili. Pikantní na tom je, že dopadnout se je podařilo jen díky tomu, že se hned v několika případech zapomněli zahalit před kamerou bankomatu. Školácká chyba se jim stala osudnou.

V celách skončili již tři hackeři z pětičlenného týmu. Zbývající dva se podle informací policie ukrývají někde v Rumunsku.

Na celé kauze je velmi zajímavý i způsob, jakým kyberzločinci útočili. Ti přišli na to, že uvnitř na první pohled nedobytné konstrukce se ukrývá obyčejný počítač, který tehdy ještě pracoval pod operačním systémem Windows XP.

A právě ten byl pověstnou Achillovou patou celého systému – byl totiž stejně zranitelný jako běžné počítače. Hackeři tak připojili k USB portu uvnitř bankomatu mobilní telefon, prostřednictvím kterého se do operačního systému dostal záškodník – virus Ploutus.

Stačilo poslat SMS zprávu

Pro získání peněz pak stačilo odeslat na připojený mobil speciálně upravenou SMS zprávu, která byla následně předána systému. Ten pak bez jakýchkoliv námitek vydal požadovanou částku. Celý útok tak trval sotva pár sekund.

Získat přístup do útrob bankomatu přitom podle bezpečnostních expertů antivirové společnosti Symantec nebylo nijak složité. Zatímco spodní část, která uchovává bankovky, byla před dvěma lety důmyslně zabezpečena, horní díl s počítačem ochraňoval pouze jeden menší zámek.

Reklama

Výběr článků

Načítám