Hlavní obsah

Hackeři ovládli drony NASA

Právo, roš

Do programů k ovlivnění počasí amerického Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA) pronikla na celé dva roky skupina hackerů, kteří si říkají AnonSec. Nyní zveřejnili přes 600 videí z dronů, které ovládli, 2143 letových záznamů a osobní údaje 2414 zaměstnanců úřadu.

Foto: Profimedia.cz

Hackeři se pokusili ovládnout i bezpilotní letoun Global Hawk. Ilustrační snímek

Článek

„Jedním z hlavních cílů operace bylo přilákat pozornost k realitě ovlivňování počasí,“ citoval server InfoWars z webového časopisu „zine“ hackerské skupiny. Podle něj má NASA řadu úkolů věnovaných studiu aerosolů a jejich účinků na prostředí a počasí.

Hackeři se podivují, kolik lidí ještě nevěří, že vláda USA se něčím takovým zabývá, když už se ví, že CIA financuje studie, a řada zemí už má programy modifikace počasí. Jde často o vyvolávání umělých dešťů zakládáním oblaků pomocí jodidu stříbrného.

Tuto metodu používalo už letectvo USA ve vietnamské válce, aby silnými lijáky znemožnilo přesuny sil protivníka po severojižní Ho Či Minově stezce. Proniknutí do NASA ale neměli hackeři AnonSec původně vůbec v plánu.

Nahrála jim náhoda

Možnost jim přihrálo až rozšíření nebezpečného počítačového viru Gozi. Tento „trojan“ jim pootevřel dveře a následně pronikali do sítí NASA stále hlouběji. Dobrodružství skončilo až nápadem ovládnout bezpilotník Global Hawk a namířit ho do oceánu.

Plán vyvolal ve skupině spor. Zničení stroje za 222,7 miliónu dolarů (5,5 mld. Kč) by hackery zařadilo mezi teroristy. Nicméně byl spuštěn.

Trasu hackeři zadali, ale domnívají se, že operátoři si zřejmě všimli neobvyklého chování dronu a převzali manuální řízení. Krátce nato hackeři ztratili i přístup do sítí NASA.

Výběr článků

Načítám