Hlavní obsah

Hackeři napodobovali Netflix, aby mohli šířit virus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bezpečnostní experti neustále kladou lidem na srdce, aby instalovali aplikace z oficiálních zdrojů. I u nich se nicméně mohou uživatelé někdy setkat se škodlivými kódy, jak dokazuje čerstvý případ odhalený výzkumníky z kyberbezpečnostní společnosti Check Point. Ti nalezli virus v aplikaci, která se vydávala za program od Netflixu.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Zavirovaná aplikace prošla přes kontrolní mechanismy Googlu a lidé si ji tak mohli stáhnout přímo z Google Play, což je oficiální obchod pro zařízení s operačním systémem Android. Škodlivý program imitoval aplikaci Netflixu a jmenoval se FlixOnline.

Aby podvodníci nalákali co nejvíce uživatelů ke stažení, slibovali, že prostřednictvím tohoto programu získají lidé dvouměsíční přístup ke službě Netflix Premium zadarmo. Realita nicméně byla úplně jiná.

Kyberzločinci nejčastěji zneužívají Facebook, Yahoo a Netflix

Bezpečnost

Prostřednictvím tohoto programu totiž mohou útočníci šířit další škodlivé programy, krást přihlašovací údaje a data uživatelů, šířit podvodné nebo škodlivé zprávy, a dokonce i vydírat uživatele zveřejněním jeho citlivých dat.

A přesně to také škodlivá aplikace dělala. Automaticky odpovídala na všechny příchozí zprávy ve WhatsAppu. I díky tomu se může snadno šířit na další zařízení, protože jménem uživatele doporučuje instalaci dané aplikace.

„Je znepokojivé, že hrozba dokázala obejít i bezpečnostní mechanismy obchodu Google Play. Jednu kampaň jsme sice zastavili, ale je pravděpodobné, že takhle rafinovaný malware se vrátí znovu a ukryje se v jiné aplikaci,“ prohlásil Petr Kadrmas, bezpečnostní výzkumník Check Pointu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám