Hlavní obsah

Hackeři cílili na fotbalový šampionát. Rusko zabránilo 25 miliónům kyberútoků

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Rusko bylo v posledních týdnech doslova rájem pro hackery. Tamní bezpečnostní experti zabránili v souvislosti s fotbalovým šampionátem bezmála 25 miliónům kybernetických útoků. Po finálovém zápasu mezi Francií a Chorvatskem o tom informoval ruský prezident Vladimir Putin na schůzce s představiteli Centra pro mezinárodní spolupráci, které se zabývalo zajištěním bezpečnosti na celém turnaji.

Foto: Francisco Seco, ČTK/AP

Ilustrační foto

Článek

I když se miliónová cifra může zdát alarmující, při podobně významných sportovních akcích nejde o nijak nezvyklé číslo. Například během olympijských her se uskuteční až stovky miliónů útoků.

Útoků přibývá

A toto číslo neustále roste. V průběhu pekingských her v roce 2008 bylo podle antivirové společnosti Kaspersky Lab detekováno okolo 190 miliónů kybernetických útoků (12 miliónů denně). V Londýně v roce 2012 jich analytici zaznamenali 200 miliónů a v roce 2014 při hrách v Soči 322 miliónů. Během olympiády v Riu přede dvěma lety odborníci odhalili celých 570 miliónů útoků.

Souhrnná data z poslední olympiády v Pchjongčchangu zatím ještě nejsou k dispozici. Ale i tam zachytili bezpečnostní experti milióny útoků každý den.

Falešná videa, podvodné stránky

V případě fotbalového mistrovství v Rusku se navíc útoky týkaly také lidí, kteří se na jednotlivé zápasy vůbec nevydali. Počítačoví piráti totiž prakticky vždy podobně hojně sledované akce zneužívají k tomu, aby šířili nejrůznější škodlivé kódy. Sázejí především na to, že diváci touží po co nejrychlejších a nejzajímavějších zprávách.

Na sociálních sítích, různých chatovacích skupinách i v nevyžádaných e-mailech je tak možné narazit na odkazy na fotografie i videa o aktuálních výkonech či počtu medailí. Velmi často však takové výzvy směřují na podvodné stránky, kde číhají škodlivé kódy.

Výjimkou nejsou ani odkazy na videa, která však nejdou přehrát. Uživatel údajně pro jejich zhlédnutí potřebuje nainstalovat speciální plugin, ve skutečnosti jde však o počítačový virus.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám